Beszerzett eszközök továbbszámlázása

Tisztelt Szakértők!

Arra irányuló kérdésem lenne, hogy egy szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozó abban az esetben, ha a szolgáltatás teljesítéséhez eszközök beszerzése szükséges, milyen módon tudja ezen eszközök költségét továbbhárítani a megbízóra úgy, hogy annak módja jogszerű legyen?
Gyakorlati példa, hogy érthetőbb legyen: a megbízó ingatlanában kiég egy izzó, a szolgáltató vállalkozó feladata kicserélni az izzót, de a megbízónak nincs izzója. A vállalkozó beszerzi és kicseréli, az izzó költéségét természetesen a megbízó megtéríti, hisz a szerződés és a vállalási ár csak az elvégzett munkára terjed ki.
Itt jön a bökkenő.
A megbízó szeretné, ha vállalkozó saját finanszírozásban megvásárolná az izzót és a megbízó nevére kérné a számlát, majd a megbízó vállalkozó magánszámlájára átutalja az izzó számlán szerepló vételárát.
Szerintem ez így nem helyes, hisz vállalkozó nem magánszemélyként vásárolta a terméket, hanem a vállalkozási tevékenység ellátásához volt rá szükség, ezért ezt azt gondolom, ugyanúgy számláznia kell vállalkozónak megbízó részére, mint a szolgáltatás díját is. Nem tűnik szabályszerűnek, hogy a megbízó bármiféle átutalást eszközöl a vállalkozó magánszámlájára, ebből szerintem lehetnek problémák egy NAV revízió során. Bárhogy is nézzük, a vázolt megoldással adóelkerülés történik, hisz ha vállalkozó fillérre pontosan ugyanannyiért adja is tovább a beszerzett árut megbízó részére, mint amennyiért vásárolta, akkor is adófizetési kötelezettsége keletkezik, viszont ha a fent leírt kerülő úton történik a beszerzés kifizetése, akkor az adófizetés is elmarad ugye...
Kérhetem állásfoglalásukat arról, hogy helyes vagy sem a fent részletezett megoldás?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Dávid!
A legegyszerűbb megoldás az lenne,ha a szerelési árban benne lenne az alkatrész ára.Talán meg tudnak benne egyezni...

0 pont pont pont

Kedves Adél!

Ez egy havi átalánydíjas szolgáltatás, a beszerzett eszközök pedig rendkívül széles skálán mozognak és az értékük is igencsak változó. Így nem igazán lehet olyan összeget belekalkulálni a vállalási árba, amivel egyik vagy másik fél ne járna rosszul.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ