Albérletbe székhelybejelentés

Üdvözlöm,
magánszemélyként kiadott albérletbe szeretné a bérlő egyéni vállalkozását bejelenteni. Kérdésem az lenne, hogy a bérleti szerződés maradhat-e két magánszemély között vagy meg kell-e változtatni magánszemély-vállalkozóra és hogy járna-e a változtatás nekem, mint bérbeadónak bármiféle extra kötelezettséggel, adóteherrel vagy rizikóval?
Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tamás!

A bérbe vevő milyen jogállásában veszi bérbe? Mint magánszemély? (Akkor az általános eljárás, hogy majd ön az szja-ban bevallja és megfizeti az szem. jöv. adót - negyedévente szja előleg fizetés.) Ha mint egyéni vállalkozó, és ehhez kapcsolódik székhely vagy telephely, akkor ott az egyéni vállalkozó, mint kifizető jár jer, és járulék bevallásban fogja bevallani és megfizetni a bérleti díj szem. jöv adóját, és csak a nettót fogja önnek kifizetni. Ön év végén erről egy igazolást kap, amit majd az szja bevallásban feltüntet.

2 pont pont pont

mint magánszemély maradna a bérbevétel, a bérlő csupán a hozzájárulásomat kéri, hogy arra a címre jelenthesse be az egyéni vállalkozást. Nem tudom kell-e ilyenkor az SZJA-n kívül mondjuk az önkormányzatnak külön építményadót, plusz szemétdíjat vagy valami hasonlót fizetni.
köszönöm válaszát!

0 pont pont pont

Kedves Tamás!
A fenti két válasz, teljesen helyén való. Kiegeszíteném azzal, hogy a helyi önkormányzatnál kellene érdeklődni, kell e kommunális vagy építményadót fizetni, ha vállalkozás van bejelentve a címre, továbbá a társasház közös képviselőjét a szemét és közös költség díj tekintetêében családi ház esetében kéményadó van . Szükség lesz két bérleti szerződésre, egy a Magánszemélyre, egy pedig az egyéni vállalkozóval. Mindkét szerződésben ki kell térni a székhelyhasználatra és annak felmondási körülmênyeire, amit közjegyzői okiratba javasolt foglalni.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ