Ingatlaneladás opciós joggal

8 éve Wales-ben dolgozó és adózó munkavállaló magyarországi saját tulajdonú ingatlanát szeretné értékesíteni. A vevő (egyházi szervezet) érthető és elfogadható okok miatt opciós vételi jog alapítása mellett kívánja megvásárolni az ingatlant, mégpedig úgy, hogy a jog gyakorlásának időpontjáig bérleti díjat fizetne. A vételi opciót ingyenesen szeretné. A következő kérdéseim vannak:
1. A külföldön élő tulajdonos a bérbeadási tevékenységet végezheti-e adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként?
2. Hogyan, hol fog adózni a tulajdonos a munkabére és a bérleti díj után? A vevő (kifizető) fogja fizetni az SZJA-t Mo.-on, a munkabér után pedig kint adózik a tulajdonos (itthon csak bevallja)?
3. A bérleti díjról a vevőnek elegendő lehet a számviteli bizonylat?
4. Van-e valamilyen törvény, vagy előírás arról, hogy a vételárat tekintve milyen összeghatárig lehet ÁFA-mentes (vevő az ajánlott vételárat ezzel indokolja)?
Ingatlanközvetítő vagyok, ügyfelem és jó ismerősöm a tulajdonos.
Köszönöm előre is a válaszokat!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Zsuzsa!
1. Feltehetően van adóazonosítója, azzal is végezheti. Majd a SzJA bevallásának a 7. (esetleg 8.) sorában kell szerepeltetni a bérbeadásból származó bevételeit és költségeit.
2. Munkabére után abban az országban adózik, ahonnan a a munkabére származik, a bérbeadásból abbana az országban, amely a ingatlan fekvése szerinti ország. Amenniben az adózásokban felmerülnek különbségek, azt annak az országnak a bevallásában rendezi, amelynek az illetősége alá a magánszemély aktuálisan tartozik.
3. Igen számviteli bizonylat elegendő.
4. Bérbeadás és az lakás adásvétele az általános ÁFA szabályok szerint [ÁFA tv. 86. § (1) j)-l)] adómentes, kivéve, ha adókötelessé nem teszi, de ahhoz amúgy az ÁFA tv alanyának kell lennie.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ