Átalányadózó adómentes bevétel

Szép napot!

Tavaly még másodállású átalányadózó voltam, idén viszont már főállásúként folytattam. A kérdésem a jövedelem számításával kapcsolatban lenne, és valószínűleg elég egyszerű, de a könyvelőm és az interneten talált információk ellentmondása kissé összezavartak ezzel kapcsolatban, és jó lenne, ha egy harmadik fél meg tudna erősíteni ebben.

Jól sejtem, hogy a jövedelem számítása a következőképp néz ki a januári hónapra, amennyiben a bevételem 1.4m Ft-tal megegyező összeg és a 40%-os költséghányadba tartozom: 1400000*0.6-1600800 = 0 Ft jövedelem és még maradt 760800 Ft az adómentes sávomból a februári hónapra?

Tehát itt most valójában SZJA befizetési kötelezettségem nem keletkezett, és a SzocHo és TB az aktuális minimálbér után kerül megfizetésre (tehát kb. 100e Ft adó- és járulékfizetési kötelezettségem keletkezett), jól gondolom?

Segítségüket előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

2.668.000 bevételig nincs szja fizetes, csak a járulék.
Ennek az összegnek a 60%-a az 1.600.800 Ft jövedelem.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszát! Ez a része tiszta volt, inkább arra irányult a kérdésem, hogy amíg el nem érem az 1.6m jövedelmet (2.6m bevételt), addig a járulékokat a minimálbér után kell fizessem (mint főállású átalányadózó) vagy az aktuális havi jövedelem után?

A Billingo átalanyadó kalkulátort használva, plusz még egy pár másik hasonló kalkulatort is kipróbálva az az eredmény jött ki nekem, hogy amíg ezt az adómentes összeghatárt/sávot meg nem ütöm, addig a mellékállású átalányadózó nem fizet egy forintot sem járulékokban, ellenben a főállású a minimálbér vagy a bérminimum után fizet (tehát ha mondjuk 800e a jövedelmem, akkor nem a 800e Ft után fizetek - miután a 800e Ft-ot csökkentjük az adómentes keret összeggel, így valójában 0 Ft lesz a havi jövedelmem -, hanem a minimálbér után, ami így jelentősen kevesebb, mint fordítva lenne). Erre akartam rávilágítást kapni.

0 pont pont pont

Kedves László!
Mellékfoglalkozású átalányadózó az SZJA mentes jövedelemhatár eléréséig nem fizet járulékot és SZOCHÓ-t. Utána a tényleges jövedelem alapján fizet (ami meghaladja az adómentes részt).
Föfoglalkozású átalányadózó SZJA-t nem fizet az adómentes értékhatárig, de a TB járulékot minimum a minimálbér/garantált bérminimum erejéig fizeti. Ha az adóköteles jövedelme eléri vagy meghaladja ezeket az értékeket, akkor a tényleges jövedelem után fizeti a TB-t. Szochónál is ugyanez a helyzet, annyival kiegészítve, hogy az alapja a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ