Ajándékozott lakás eladása, új vétele

Tisztelt Szakértők!

2021-ben édesanyám ajándékozott nekem egy 65 millios lakást. 100%-os tulajdonosként. A feleségemmel ekkor már házas voltam.
Most adódott egy lehetőség, hogy nagyobbra cseréljük.
Eladnám ezt 60 millióért, és vennék fel a feleségemmel közös hitelt, 25 milliot, és vennénk egy 85 milliós ingatlant.
Kérdésem az illetékről szólna...
1) A különbözet utáni 4%-ot kell fizetnem? Tehát a 25 millió után kell a vagyonosodásit? Csak mivel az új lakásban a közös hitel miatt már nem csak én leszek a tulajdonos, így is lehet ez?
2) Vagy a legrosszabb, hogy fizetnem kell az ajándékozott lakás korai eladása miatt szja-t, és az új vásárlás után is kell vagyonosodásit?

0 pont pont pont

1 válasz

Illetéket külön-külön fogják nézni, a vagyon szerzése szerint, beszámítják az Ön eladott ingatlanát, tehát valószínűleg Önnek nem kell majd illetéket fizetni.

SZJA-t viszont igen, mert sajnos egyenesági ajándékozásnál nem azt nézik, hogy, kevesebbért adta el, mint amennyiért szerezte, hanem az értékesítés 25%-a lesz a jövedelem, ami után az évek száma szerint lehet csökkenteni a megállapított jövedelmet.
Azaz 60 milliónak a 25%-ának a 60%-a lesz az alap. Ez az úgynevezett 75%-os szabály, azaz ennyi ktg-et lehet elszámolni, illetve a 60% akkor, ha idén adja el (2021,2022-100%; 2023-90%, és 2024 pedig 60%).

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ