Nem működő bt. járulék- és szocho fizetési kötelezettsége

Alkalmazott nélkül, szerzői jogilag védett alkotói munkát végeztem beltagi ügyvezetésem alatt álló bt.-ben, aminek működését a NAV néhány éve határozatilag megtiltotta, így ettől kezdődően adószámos természetes személyként szellemi szabadfoglalkozás keretében megbízási szerződések alapján dolgozom, s a kifizető helyek megfizetik számlázott jövedelmeim után számított szocho-t, s a díjazásaimból pedig vonják az adóelőlegeket és a társadalombiztosítási járulékokat, s bejelentik és befizetik azokat az adott számláim számfejtésekor. Példának illusztrálásaként 2023-ban közel hárommillió forint összegű, míg 2022-ben szintén hasonló mértékű jövedelem után vontak tőlem járulékot, s fizettek meg szocho-t.
Azt szeretném megtudni, hogy a nem működő, így bevétel nélküli bt. személyem után - a fentiek mellett - köteles-e járulékot és szocho-t fizetni (ilyet a cég működési korlátja óta nem fizet)? Ha köteles, akkor van-e mód ez alóli mentesülésre, hisz bevétel nélkül fizetni képtelenség, s az adott helyzetre tekintettel méltánytalannak is érezném azt?

0 pont pont pont

3 válasz

Ez jogi, és csak másodsorban könyvelői feladat.
Javaslom, hogy keressen előbb egy jogészt, aki elmondja, hogy egy BT mitől Bt. És az Ön esetében mit lehet tenni.
Majd az Ő ajánlása alapján keressen egy adótanácsadót vagy könyvelőt. Ugyanis biztos vagyok benne, hogy a NAV nem a BT tevékenységét szüntette meg, hanem csak azt a TEÁORT nem végezheti, amit letiltott. Így a Bt. beltagi jogviszonya fennáll. Ami meglehet , hogy tb és járulékfizetést igényel a BT részéről. És csaxólok, hogy a BT beltagja a teljes vagyonával felel az általa okozott adó és egyéb kötelezettségekért.
Nem írígylem, a következő hónapokban, míg helyre nem teszi ezt a felfordulást.

1 pont pont pont

Kedves Miklós!
Jól írja az előttem hozzászóló.
A Bt ügyvezetői feladatokat ellátó tagja után (ami nem minden esetben a beltag) meg kell fizetni a minimálbér utáni járulékokat, kivéve ha nyugdíjas az ügyvezető, vagy ha máshol megfizetik utána a minimálbér után a járulékokat.
Üdvözlettel,
Kovács Zsuzsanna

0 pont pont pont

Tisztelt kérdező, a hatályos törvények alapján a gazdasági társaságok tevékenységében személyesen közreműködő tagok után megkell fizetni (legalább a minmálbérnek, vagy a garantált bérminimumnak megfelelő összeg után) a TB-járulékot és a szoc.hó adót. Ez alól csak akkor van kivétel, ha legalább heti 36 órás foglalkoztatottságot feél tud mutatni (természetesen a járulékok megfizetésével) A foglalkoztatottságot biztosíthatja több kifizető hely is.
Üdvözlettel: Tp

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ