Áfa-bevallás gyakoriságának változása

Kedves Könyvelők!

Átalányadózó egyéni vállalkozó vagyok 2022.09.01. óta, más tagállambéli cég részére nyújtok szolgáltatást (belföldi ügyfelem nincs), ami az áfa tv. területi hatályán kívül esik, ezért az áfamentesen kiállított számlák után adófizetési kötelezettségem nem keletkezik, így az áfabevallást (2365) és a kapcsolódó uniós bevallást (23A60) eddig is elég egyszerű volt kitölteni, de ezt induló vállalkozásként havonta meg kellett tennem.
Mivel ez már a harmadik adóévem, ezért ha jól értelmezem a törvényt, elegendő lenne már csak negyedévente áfa, ill. uniós bevallást készítenem.
A kérdésem tehát a következő:
1) jól értelmezem a törvényt, valóban elegendő lenne negyedévente bevallást benyújtanom?
2) és ha igen, akkor a negyedéves bevallásra áttérést kérelmeznem kell valamilyen formában, vagy a NAV átsorol majd magától? Megtehetem, hogy egyszerűen nem adok be havi bevallást, hanem majd csak áprilisban negyedévest?

0 pont pont pont

2 válasz

nézze meg a törzsadatokban, az áfa státuszát.

0 pont pont pont

Megoldódott a kérdés: miután benyújtottam a decemberi áfabevallást, egy napon belül érkezett értesítés a NAV-tól, hogy az új bevallásgyakoriságom negyedéves lett, az átsorolást tehát automatikusan, kérvény nélkül elvégzi a NAV.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ