YouTube bevétel adózás

YouTube partner programból származó bevételt hogyan kell magánszemélyként leadózni? Nem rendszeres bevételről van szó jelenleg és nem is nagy összegek. Kizárólag a YouTube partner programból származó bevétel a hirdetésekből.

0 pont pont pont

2 válasz


Magyar youtuberek által szerzett bevételek esetében a Google is hangsúlyozza, a YouTube-ra feltöltött, bevételszerzésre jogosult videókkal keresett bárminemű bevétel után adófizetési kötelezettség merülhet fel a lakhelyül szolgáló ország felé.

A magyar adójogszabályokban nincs egy minimum mentesített jövedelem, amelynél nem kellene adóalapot és így adófizetési kötelezettséget meghatározni. Azaz, ha az alkotók a Youtube-on keresztül partneri bevételre tesznek szert (hirdetési vagy egyéb bevételeken keresztül), ezt a bevételt realizálják is, adókötelesek lesznek! A szolgáltatás nyújtója ilyenkor a platformmal áll szerződéses jogviszonyban.

A különböző platformok, applikációk közvetítésével a felhasználókhoz, nézőkhöz eljuttatott bevételekkel összefüggésben az alábbiak a legfontosabb pontok:

-adószámot kell kiváltani,
-az így megszerzett bevétel után adózni kell,
-számlát kell kiállítani rendszeres bevételszerzés esetén,
-az szja-, valamint áfabevallásában is szerepeltetni kell.

Ha a tartalmat közzétevő platform üzemeltetője külföldi adóalany, akkor a számlán áfatartalmat nem kell feltüntetni, ha azonban magyar adóalany, a számlán az általános, 27 százalékos áfamértéket kell feltüntetni.

A tevékenység pedig az alábbi formában végezhető: adószámos magánszemélyként – akár kiegészítő tevékenységként, tehát munka mellett –, egyéni vállalkozóként és cégként.

Az adószámot tehát mindenképpen ki kell váltani.

Ha az applikáció, platform üzemeltetője az Európai Unióban telepedett le, közösségi adószámra is szükség lesz.

A magánszemélyként szerzett ilyen típusú jövedelem önálló tevékenységként adózik, erről az éves szja-bevallásban kell számot adni. A jövedelem után negyedévente adóelőleget kell megállapítani és fizetni.

Adószámos magánszemély esetében a jövedelem a bevétel, csökkentve a költségekkel.
Kétféle módszerrel lehet meghatározni a jövedelmet:

tételes költségelszámolással – a kiadásokról szóló számlák alapján; vagy
10 százalékos költséghányaddal – a jövedelem ilyenkor a bevétel 90 százaléka.

0 pont pont pont

Köszönöm az info-t, nagyon hasznos. Indítanék egy egyéni vállalkozást youtube bevétel céljából. Már ott megakadtam, hogy milyen TEÁOR számot klikkeljek be :-) Esetleg lenne erről valami információ valahol? Előre is köszönöm, üdvözlettel: Anett

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ