Kft. bérel lakást a dolgozójának

Tisztelt Könyvelő!
Vidéki, munkaerő hiányával küzdő vállalkozás vagyunk. Cégünk bérel házat, szeretnénk a munkavállalóinknak biztosítani ott lakhatást. Milyen jogcímen tegyük ezt, hogy kedvezőbb legyen az adózás? A lakáshasználat csak a munkaviszonnyal együtt jár.
Köszönettel!

1 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kálmán!

1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez
Az adómentes bevételekrõl:

8.6. ......"szolgálati lakásban, munkásszálláson történõ elhelyezés, továbbá a kifizetõ által mûködtetett sportintézmény sportrendezvényén nyújtott szolgáltatás, kivéve ez utóbbinál az utazást, elszállásolást és az étkezést; e rendelkezés alkalmazásában munkásszállás a kifizetõ tulajdonát képezõ vagy általa bérelt olyan szálláshely, amely lakóhelyiségenként egynél több, a kifizetõvel munkaviszonyban lévõ olyan magánszemély elhelyezésére szolgál, akinek nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van; NEM! munkásszállás az a szálláshely, ahol a kifizetõ olyan magánszemélyt, illetve ennek hozzátartozóját szállásolja el, akivel a társasági adóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minõsülõ esetekben meghatározott kapcsolat áll fenn"

Szja törvény 1. számú melléklet 8.6. pont f) alpontja értelmében adómentes juttatásnak minősül a szolgálati lakásban, munkásszálláson történő elhelyezés. Ingyenes vagy kedvezményes lakhatást biztosít a munkahelytől távoli lakóhellyel rendelkező munkavállalók számára.

NEM NYÚJTHATÓ: Ha 60 kilométeren belül, illetve tömegközlekedéssel legfeljebb másfél órára lakik, akkor nem nyújtható. Nem nyújtható olyan munkavállalónak, akinek azon a településen van a lakóhelye, ahol a munkahelye is van
FELTÉTEL: A kedvezményben részesülő munkavállaló főállásban, legalább heti 36 órás munkaidőben legyen foglalkoztatva munkaszerződéssel és nem Egyszerűsített és nem EKHO megoldásokkal.

FELTÉTEL: Az szja adómentesség egyik feltétele, hogy a munkásszállás a kifizető tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshely legyen, amely legalább két munkavállaló elhelyezésére szolgál.

A munkavállaló számára ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított szolgálati lakás, illetve munkásszálláson történő elhelyezés adómentes juttatásnak minősül(het) a sok feltétel betartásával.

Az adómentesség feltétele, hogy a munkásszállás céljára használt ingatlan, ha egy lakóhelyiséggel rendelkezik, akkor legalább kettő, ha több lakóhelyiséggel rendelkezik, akkor lakóhelyiségenként legalább egy a kifizetővel munkaviszonyban álló magánszemély elhelyezésére szolgáljon.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ