Digitális tárgyak viszonteladása utáni adózás

A következőkben körülírt tevékenység adókötelezettségéről szeretnék információt kérni.

Adott egy online, Steam-es játék, amelyen belül különféle digitális fegyver/karakter kinézeteket lehet vásárolni/cserélni (a tárgyak tulajdonosa maga a platform, azaz a Valve). Egy harmadik oldalon ezeknek a tárgyaknak az adásvételét lehet lebonyolítani valós pénzért cserében. A tevékenységem úgy zajlik, hogy az EUR Revolut számlámon lévő pénzből megvásárolok ilyen kinézeteket/skineket és általában 1-2 héten belül eladom őket átlagosan 5-15% haszonnal, EU-n belül és EU-n kívül tartózkodó magánszemélyeknek. Az eladásból származó összeg kiutalásra kerül a Revolut számlámra, amiből új kinézeteket vásárolok, majd adok el és így tovább. A bizonytalanságom abban van, hogy mikor és mi után keletkezik adózandó jövedelmem? Minden Revolutra beérkező tranzakció után kellene adóznom, vagy csak azon összeg után, amelyet kiutalok a lakossági bankszámlámra, vagy a kiadások és bevételek közti különbség, azaz a haszon után, de akkor nem tudom mikor számít haszonnak, hiszen visszaforgatok minden eurót jelenleg az új vásárlásokba. Beleesik-e ez a tevékenység az EU-s OSS (One Stop Shop) szabályozás alá, ha igen, mit jelent ez számomra, mit jelent pontosan a 10.000 eurós határérték számomra?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

2 válasz

Azért figyeljünk rá, hogy ez ne legyen üzletszerű, mert akkor adószám kell. Mivel az szerintem belefér az ingó eladásba, így évi 600 000 bevételig, vagy 200 000 jövedelemig, adómentes vagy.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ, abban esetleg tudna segítséget nyújtani, hogy ha meghaladom ezt az összeget, milyen módom van arra, hogy a jövedelemből adózzak és ne a bevételemből?
Érdemes lehet-e könyvelőhöz fordulnom, ha igen, milyen támpont alapján keressek, kell-e valamilyen specifikus ismeret, aminek köszönhetően jártas lehet valaki a témában?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ