Átalányadózó egyéni vallalkozó szocho kedvezménye önmaga után

Kedves Kollégák!
Egyetemista mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó szeretne lenni (cégnek vállalna adatrögzítést). Az ő esetében is él a munkaerőpiacra lépők szocho kedvezménye?
Valószínűleg az évi mentes keretösszeg alatt maradna, így kihasználni nem tudná, viszont amikor diploma után munkát vállalna, ott már nem lenne lehetőség a szocho kedvezményre (leendő munkáltató szempontjait nézve).

0 pont pont pont

1 válasz


Kedves Kolléga!

A NAV az újonnan bejelentett M U N KA V Á L L A L Ó K esetében automatikusan vizsgálja a szocho kedvezményre a jogosultságot. A NAV ugyanis a nyilvántartásában szereplő adatok alapján – elektronikus úton – automatikusan megküldi az érintetteknek az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthető a "MUNKAERŐ PIACRA LÉPŐ" dolgozóik után a kedvezmény.

A szocho-t a foglalkoztatás kezdetétől számított 2 évig, de legfeljebb a minimálbér után 13%-os adómértékkel megállapított összeg erejéig egyáltalán nem kell megfizetni. 2023-ban havi 232.000*0,13= 30 160 forint megtakarítást jelent a FOGLALKOZTATÓNAK!. A 3. évben a szocho-mérték 50%-ával kell megállapítani, mely 2023-ban havi 15 080 forint megtakarítást eredményez a foglalkoztatónál.

A kérdésedben szereplő egyetemista mellékállású átalányadózó EGYÉNI VÁLLALKOZÓ szeretne lenni, mert cégnek vállalna adatrögzítést.

2023-ban 1.392.000 Ft az adómentes jövedelem (6*232.000),
40%-os költséghányad alkalmazásávával 2.320.000 Ft bevételt jelent.

Az adómentes értékhatár felett meg kell fizetnie a bevétel 60%-ra a 18,5% Társadalombiztosítási járulékot a 13% szociális hozzájárulást és a 15% személyi jövedelemadót (25 év alatti kedvezmény érvényesíthető)

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ