CSED összege, várandósság alatti munkahelyváltás

Üdvözlöm Önöket!
Reménykedem, hogy ezen a fórumon hiteles választ kapok a kérdésemre, mert sajnos eddigi tájékozódásom során többnyire eltérő álláspontokkal találkoztam.
Biztosítottságom évek óta folyamatos. Jelenlegi munkahelyemen bejelentett munkabérem sajnos nem teszi lehetővé, hogy kielégítő CSED-et kapjak majd várhatóan 2024 január végén születő gyermekem után. Szerencsére van lehetőségem munkahelyet váltani egy kedvező bejelentéssel, de annak ideális mikéntje és időzítése még nyitott kérdés számomra. Jelenlegi és jövőbeni munkahelyem is lojális felém ez ügyben, mindkét könyvelő igyekszik legjobb tudása szerint segíteni. Tanácsaikon kívül tájékozódtam még más fórumokon, illetve más könyvelőtől is. Gyakorlatilag két értelmezésre lehet leszűkíteni az álláspontokat.
Egyik szerint a munkahelyváltás nem jelenti a biztosítottság megszakadását, ezért a CSED jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 nap átlag keresetéből fogják nekem számolni a CSED összegét, függetlenül az ebbe az időszakba eső munkaviszonyok számától. Ha munkahelyet váltok, akkor az előző munkahelyen kapott béremet is figyelembe veszik az átlagszámításnál. Emiatt azt javasolják, hogy egy egy hónapos munkanélküliséggel szakítsam meg a biztosítottságomat, hogy csak a majdan aktuális munkaviszonyt vegye figyelembe a hatóság, és ezáltal a minimálbér kétszeresére leszek jogosult, mivel az idő szűke miatt más számítási mód nem lesz érvényben.
Másik álláspont szerint az elbíráló hatóság gyakorlata az, hogy az aktuális munkaviszonyban bejelentett bért veszi kizárólag figyelembe akkor is, ha a két munkahely között folyamatos volt az átmenet. Emiatt bármikor is megyek át a másik céghez, akár az utolsó hónapban is, a minimálbér kétszeresét fogom kapni.
Nagyon hálás lennék, ha egy gyakorlott szakember tenne ebben igazságot!
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Tisztelettel: Molnár Eszter

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ