Online szállásközvetítő számla - ÁFA

Alanyi adómentes adószámos magánszemély vagyok, és magánszálláshely szolgáltatást nyújtok. Tételes átalányadót fizetek. Alapvetően ezek alapján ÁFA-t nem kell fizetnem.

A napokban viszont eseti ÁFA fizetési kötelezettségem keletkezett.
Külföldi székhelyű online szállásközvetítőn (book.....com) keresztül érkezett foglalás. A szállásközvetítő cég számlát állít ki a jutalékáról, mely után nekem kell a 27%-os ÁFA-t megfizetni az állam felé.
A közvetítő által kiállított számla viszont két tételt is tartalmaz:
1. közvetítői jutalék (12%, szálláshely közvetítési szolgáltatás díja)
2. kezelési költség (1,3% utalás költségének áthárítása)
(Jelen esetben: 94,96 EUR + 10,29 EUR = 105,25 EUR)

A NAV kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó információs füzetében (2017) az alábbi található:
„az adó alapját a vendég által megfizetett ellenértékből a szállásadónak a külföldi cég által kifizetett/kifizetendő összeggel csökkentett része képezi.”

Az ÁFA-t elvileg termék és szolgáltatás után kell fizetni, a kezelési költség pedig nem az.

Kérdésem: A 27%-os ÁFA-t csak a közvetítői jutalékra vagy a számlán szereplő teljes összegre (kezelési költséggel együtt) kell bevallani és megfizetni?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Gabi!

Az ADÓ ALÓLI MENTESSÉG-et az áfa törvény 85.§; 86.§ és a 87.§ tartalmazza, amennyiben a számlázást végző cég szolgáltatása nem sorolható be az áfa mentes tevékenységi körökbe (a külföldi áfa besorolásától függetlenül) a magyar jogszabályok alapján kell az áfa összegét megállapítani.
Az Ön esetében a 'szálláshely közvetítési szolgáltatás díja' és az 'utalás költségének áthárítása' is Áfa alapot képez.
Vagyis a számlán szereplő teljes összegre (a számlázott kezelési költséggel együtt) kell megállapítani és bevallani az Áfa alapot és sajnos a legmagasabb áfa kulccsal (27%) kell megállapítani és bevallani a fizetendő áfa-t is.

Üdvözlettel,
Fejér megyei Könyvelde.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ