Bevételi nyilvántartás vezetése adószámos magánszemély részére

A férjem adószámos magánszemélyként a 10 %-os költséghányad érvényesítését választotta.
Információink szerint a számlatömbön és a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásán kívül ebben az esetben csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie. Ez hogyan történik, és milyen adatokat kell tartalmaznia? Van erre boltban kapható formanyomtatvány?
Szíves segítségüket előre is köszönöm,
üdvözlettel: Molnár Andrea

0 pont pont pont

2 válasz


Kedves Andrea!

Bevételi nyilvántartás Excelben is elkészíthető, az alábbiakban az oszlopok megnevezését írom le, mert táblázat nem illeszthető be a válaszba:

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI bizonylat tömb vagy számla/nyugta/bizonylat sorszáma és a kiállítás dátuma!

Bérlő/bérlők neve és %-os megosztás fizetésben (fele/fele) (50-50%) vagy egyetemleges

Kiállított számla összege Ft, ha EUR, akkor a napi MNB középárfolyam

Kiszámlázott tételek összesen (göngyölített EGYENLEG soronként)

Pénzbefolyás 2023 (TÉNYLEGESEN elutalgatott bérleti díjak/bérleti díj részek)

Pénzbefolyás módja (kp/átutalás)

Bevétel megszerzésének időpontja (amikor a bankfolyószámlára beérkezett vagy kp-ban átvételre került)

Az alábbiak "jótanácsok", mert a gyakorlatban láttam, hogy ezek is reflektorfénybe kerülnek egy ellenőrzés során:

2023-ban nem folyt be a bérleti díj vagy csak a bérleti díj egy része, (mert nem volt pénze a bérlőnek fizetni) de kompenzálni szeretnének, mint például javíttatni/megjavítani/felújítani valamit (megépít egy galériát a bérlő, kifest) a bérleti díjért cserébe, sajnos ez is SZJA adóköteles érték, bérleti díjat helyettesítő vagyoni előny szerzésnek, bevételnek számít!

NE felejtkezzünk el arról se, hogy ha a bérlő kéri, hogy az utolsó két hónapot le akarja lakni a kauciót, akkor arról is ki kell állítani bizonylatot, mert adóköteles bérleti díjjá válik abban a percben, ahogy elfogadjátok azt, hogy a bérlő "lelakja" a kauciót!

Bérbeadásnál a 10% költséghányad valóban nem igényel tételes költségelszámolás vezetését. (A költségeket azért érdemes vezetni, mert ha MVM, EON, stb. visszautalja gáz/villany vízdíj stb. túlfizetést, akkor a +bevételed keletkezik a bérbeadásból ! Ha a bérlőnek fizeted vissza a hozzád beérkező pluszt, akkor is kiadásod keletkezik, amit mégiscsak vezetned kell.)

Bérlő vett valamit az ingatlanba és oda adja a Te nevedre szóló költség számlát és ezzel csökkenteni akarja a bérlő a bérleti díjat, akkor is SZJA köteles, mert minden a bérleti díj helyett, annak cseréjébe adott érték növeli a bérleti díjra eső személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget.

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a részletes, az apróságokra is kiterjedő választ!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ