Adószámos magánszemély

Üdvözlöm!
Saját készítésű dolgokat (festett mécsestartó, festmények, karkötők) szeretnék alkalomszerűen árusítani. Ismerősöm ajánlotta az adószámos magánszemély adózási formát. A NAV-nál én nem hetessel kezdődő, hanem négyessel kezdődő adószámot kaptam, mint adószámos magánszemély. Ennek bő egy hete, értékesítés még nem volt. Én úgy gondolom, hogy ez így nem megfelelő. A kérdésem az, mit tehetek most, töröltetni kell ez az adószámot és hetessel kezdődőt kérni? Az is felmerült bennem (a netről tájékozódom), hogy a négyes adószám miatt negyedéves adóbevallást kell készíteni? Mit tanácsolna ebben a keszekusza helyzetben? Nekem ezt hétfőn el kell döntenem. Köszönöm válaszát!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Andrea!

Rég megszűnt a 7-es adószám, elfogyott, így mindenki 4-essel kezdődőt kap, mint adószámos magánszemély. Sőt, én anno, 2019-ben már 5-össel kezdődőt kaptam, szóval emiatt nem kell izgulnia!

Viszont ha esetleg van munkaviszonya, sokkal, de sokkal szabályosabb lenne, ha átalányadózó lenne, mert itt vannak lehetőségek, igaz kötelezettségek is.

Adószámos magánszemély NEM egyéni vállalkozó, ha ez marad, évvégén kell SZJA bevallásban vallani.

1 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát, segítőkészségét, megnyugtatott. 40 órás főállás mellett fogom végezni a tevékenységet. Alanyi adómentességet választottam. Könyvelővel is beszéltem, aki a vállalkozóvá válást preferálná, de mivel én most kezdeném ezt a tevékenységet, még azt sem tudom hogy mennyire lesz ez sikeres, így nem tervezném a vállalkozóvá válást egyenlőre.

Még egyszer nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Andrea!

Higgyjen a könyvelőjének!
40 órás munkaviszony mellett az átalányadó KIVÁLÓ!!! Szóval hajrá... idén 2.320.000.- Ft bevétel esetében nincs járulék és szja bevallási kötelezettség, de van minimális hipa.

Adószámos magánszemély esetében évvégén van szja és szocho fizetési kötelezettség is.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ