Egyéni vállalkozásból kft./bt.? Adók, járulékok alakulása?

Sajnos a KATA módosítása kissé bekavart... Belementem egy nappalis képzés elkezdésébe, így katásról átalányos lettem, viszont sajnos bőven átlépem a bevételi határt, amivel még nem járnék annyira pórul adózási szempontból. Bevételként havonta kb. 700e és egymillió között (most talán még több is lett) van kiszámlázva nagyjából a NAV-os számlázómból, amelyet egy cég kezel, ahova bedolgozok, viszont ennek a bevételnek nem teljes részét utalják ki nekem (bonyolult, "jutalékos rendszerről" van szó és így vonják le a saját jutalékaikat, ami pénzügyileg, adó szempontjából nekem természetesen - főleg átalányosként kifejezetten kedvezőtlen).
Ott tartok, hogy hamarosan átlépek egy határt, ami felett már tényleg nem éri meg EV-ként folytatnom.
Gondolkoztam a bt. vagy kft. nyitásában, mert ott legalább elszámolható lenne az az összeg, amelyet kiszámláznak ugyan a számlázómból, de nem kapok meg, viszont nem tudom, hogy működik adózási szempontból, illetve melyik érné meg leginkább jelen helyzetben.

(Szívem szerint otthagynám a nappalis képzést és átmennék levelezőre, de a KATA-ba már 2 éven belül nem léphetek vissza sajnos... Gondolom, ez lenne a legolcsóbb megoldás, csak ezt nem tehetem meg jelenleg a 2 éves szabály miatt...)

Eddig könyvelőm sem volt, magamnak csináltam a könyvelést (illetve eleinte egy nagyon kedvező havi 5 ezer Ft-os könyvelőt kifogtam, viszont ő már nem dolgozik), de úgy tudom, bt./kft. esetében kötelező is igénybevenni ilyen szolgáltatást, így aki megválaszolja a kérdést és leírja a szerinte legideálisabb megoldást, kérem írjon egy havi árajánlatot is, hogy a bt./kft. könyvelését mennyiért vállalná. Szeretnék innen, az oldalról választani valakit, miután eldöntöttem, hogyan tovább.

Kifejezetten érdekelne, pénzügyi szempontból melyik választás (akár a jelenlegi is) hogyan alakulna, milyen előnyei/hátrányai lennének egyiknek és másiknak esetemben. (Amennyiben pontos számadatok kellenek a további kalkulációhoz, kis utánaszámolással azokat is megírom.)

(Zárójeles megjegyzés, hogy egyébként a kft.-nél az osztalékos rendszer nem kifejezetten vonzó számomra, hogy nem tehetem meg, hogy bármit megvásárolok a kártyáról, ahova a fizetésem érkezik, amit eddig kényelmesen megtehettem, szóval érdekelne, hogyan lehet a pénzkivétet és egyebeket eszközölni kft. esetében.)

Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Ami még fontos lehet: ápr.1-én léptem át KATA adózóról átalányossá (februárban kezdődött a nappalis képzés)

0 pont pont pont

Kedves kérdező!

Összetett kérdésre összetett választ ne interneten keresgeljen. Keressen adótanácsadót, akivel A-z- ig átbeszélnek mindent, 60 perc konzultáció csodákra képes. 🙃

-1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ