Főállású táppénz / mellékállású vállalkozás működése

Üdvözlöm!
Főállásban (heti 40 óra) egy gyermekvédelmi intézményben dolgozom, mellette 2018 óta (M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás) adószámos magánszemélyként segítő tevékenységet végzek, többnyire online (heti max. 5-6 óra).
Lombik programban veszek részt, és bizonyos okok miatt meg van az esélye, hogy veszélyeztetett státuszt kapnék, így a főállásból valószínűleg táppénzre kell mennem. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben az egészségi állapotom engedi, úgy a segítő szolgáltatást folytathatom-e táppénz mellett? Amennyiben adószámosként ilyen formában nem számlázhatnék, megoldás lehet-e, ha másodállású vállalkozást indítok? Számlázhatok-e a főállású táppénz mellett ilyen formában? Milyen egyéb tudnivalók illetnének a témában?
Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Csillag!

A lehető legrosszabb megoldást választotta az adószámos magánszemélyes móddal, több okból.

Már rég másodálású egyéni vállalkozóként kellene működnie, és még táppénzre is számíthatna onnan IS, így sajnos nem, és az anyasági ellátásokba sem fog beleszámítani. Ez van!

Kérdésére a válasz, igen, dolgozhat, főleg, ha nem ugyanaz a tevékenység, mint a főállásban ÉS még véletlenül sem számláz be a munkáltatójának. Másodállású egyéni vállalkozói státuszban lesz táppénz alatt, CSED alatt semmi, és utána lehet megint dolgozni baba mellett, mint egyéni vállalkozó.

Javaslatom minél hamarabb intézni a másodállású egyéni vállalkozást, minden terhével együtt, mert a későbbiekben megtérülHET.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ