Szolgáltatásközvetítés / online piactér számlázása, könyvelése

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan oldható meg a következő eset számlázás és könyvelés szempontjából (a kft. és az e.v. szempontjából is):
- Adott egy online piactér, ahol jellemzően egyéni vállalkozók hirdetik szolgáltatásaikat.
- A példa kedvéért az ügyfél 100.000 Ft-ot fizet a szolgáltatásért, melyből 80.000 Ft-ot az e.v. kap, a maradék 20.000 Ft a piacteret üzemeltető kft. jutaléka.
- Amikor a szolgáltatás teljesítésre kerül, az egyéni vállalkozó számlát állít ki a megrendelő részére, melyet a megrendelő a kft.-nek fizet ki bankkártyával, vagy átutalással.
A kérdés, hogy ezt a kft. és az e.v. szempontjából hogyan lehet kezelni?
Úgy gondolnám, hogy az e.v. kiszámlázná a megrendelőnek a teljes 100.000 Ft-ot, majd a platform kiszámlázná a jutalékot az e.v.-nek. Ez ebben a formában működőképes lehet?
Illetve a kft. hogyan oldhatja meg, hogy a hozzá beérkezett összeg 80%-át átutalja az egyéni vállalkozónak úgy, hogy az e.v. közvetlenül a vevőnek számlázott, nem a kft.-nek?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szép napot!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Gergő!

Az egyéni vállalkozó leszámlázza a megrendelő felé a 100 000 Ft-ot, a szolgáltatás teljes ellenértékét. A piacteret üzemeltető Kft. leszámlázza a 20 000 Ft jutalékot az egyéni vállalkozó felé, mivel az az ő szolgáltatásának az ellenértéke.
Pénzügyi szempontból az egymással kötött szerződésben határozzák meg, hogy a Kft. a jutalékot az ev-nek utalandó összegből tartja vissza.

Üdvözlettel
Bodnár Ildikó

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ