Egyszerűsített foglalkoztatás nettó bér

Tisztelt Könyvelők!

Adott egy ötnapos nyári tábor, melyre egyszerűsített foglalkoztatásban szeretnének munkavállalót alkalmazni. (Szakképzettséget nem igénylő munka.) A bér bruttó 79719 forint. (A munkavállaló 27 éves nő, gyermektelen, nem házas, semmilyen adókedvezményre nem jogosult.)
Azt szeretném kérdezni, hogy ebből a nettó bért úgy kapom meg, hogy a bruttó bérből kivonom a napi közteher ötszörösét, tehát 11500 forintot?
Vagy egészen máshogy kell kalkulálni?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Tisztelettel: Cintia

0 pont pont pont

3 válasz

Egészen máshogy!

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!

Megkérdezhetem, hogy akkor hogyan kell kiszámolni?

Köszönettel: Cintia

0 pont pont pont

Kedves Szintia!

Egyszerűsített foglalkoztatottnál nem értelmezhető a bruttó és a nettó bér. A dolgozónak juttatott összegből nem kerül levonásra semmi. A közterhet pedig a munkáltató fizeti meg 2 300 Ft/nap/fő összegben. Vagyis a közteher a kifizetett béren felül terheli a munkáltatót.
A törvény meghatároz egy minimum összeget, amit mindenképpen meg kell kapnia a dolgozónak. Ez szakképzettséget nem igénylő munkakörben minimum 1 134 Ft/óra. Ha naponta több mint 8 órát dolgozik, akkor a Munka Törvénykönyve szerinti túlórapótlékot is meg kell kapnia. Illetve fel kell hívni a dolgozó figyelmét arra is, hogy ha a napi díja több, mint 13 871 Ft, vagyis túllépi a mentesített keretösszeget, akkor szja bevallási és fizetési kötelezettsége lesz majd 2024-ben a 2023 évi szja bevallásában.

Üdvözlettel
Bodnár Ildikó

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ