Iparűzési adó átalányadózóknak

2023-tól megszűnt az a lehetőség, hogy az átalányadózók a költségátalány (esetünkben 80%) levonása utáni jövedelmük után fizessenek hipát.
Ez egy kisvállalkozónak akár nagymértékű adóemelést is jelenthet. A mi esetünkben, ha nem az egyszerűsített adóalap-megállapítást alkalmazzuk, akkor négyszeresére, az egyszerűsített adóalap-megállapítással is duplájára nő a fizetendő adónk. Nem láttam, hogy a médiában erről akár egy szó is esett volna. Mindenütt azt olvasom, hogy ez milyen kedvező lesz azoknak, akik a sávokon belül tudnak maradni. De ha jól számolom, ez mégiscsak nagy adóemelés azoknak, akik korábban az átalányadózás szabályai szerint fizették a hipát. Jól látom ezt?
A konkrét kérdésem az lenne, hogy ha a 22HIPAK bevallásban nem nyilatkozok arról. hogy 2023-ra az egyszerűsített adóalap meghatározást választom, akkor ezen utólag lehet-e módosítani erre az évre, amikor a 23HIPAK-ot kitöltjük. Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

1 válasz

Sajnos, nem. Előre kell tudni, melyik módot választja.
A jövő évi bevallásban csak az idén kezdő vállalkozások választhatnak az idei évre adózási módot.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ