Önszámlázás

Kedves Válaszadó!
Tervezem, hogy futárként kiegészítő keresetre tegyek szert, de mielőtt bármelyik céggel aláírok, érteni szeretném az önszámlázás utáni adózást.
Ha jól értem, akkor a szerződés szerint az adott közvetítő cég fog a nevemben számlát kiállítani, tehát ő lesz a számlakibocsájtó. Nem értem, hogy ez alapján hogy keletkezik az oldalamon bevallási kötelezettség és legfőképpen hogyan kell megtennem azt?
Vagy!
Semmilyen teendőm nincs, mert a cég a kiállított számlája alapján adatszolgáltatást is végez a NAV felé és én látni fogom a folyószámlámon az adóbefizetési kötelezettségeket? Nem értem, hogy a NAV-nak ezt a bevételt ki és hogyan informálja le?
Egyáltalán honnan tudja ilyenkor a NAV, hogy bevételem keletkezett?
Köszönettel,
Marianna

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Az önszámlázás pusztán adminisztratív egyszerűsítést jelent az Ön számára. Az üzleti partnere (vevője), akitől a bevétele keletkezik, a számlákat az Ön (mint szállító) adataival állítja ki saját magára (mint vevőre).

Ebből következően az online számla adatszolgáltatást is az ön adataival teljesíti, és a NAV mindent épp úgy tudni fog, mintha Ön készítette volna a számlát.

NAV Online számla regisztrációt, és technikai felhasználót Önnek kell létrehoznia.

Az adófolyószámláján az önszámlázás kapcsán semmilyen tétel nem fog megjelenni. Évközi és éves adóbevallásait Önnek kell elkészíteni. (Vagy annak a szakembernek, aki a könyvelésével, adózásával foglalkozik.)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ