Megszüntetett, nullás, főállású, átalánydíjas vállalkozás SZJA bevallása

Megkaptam a NAV-tól a nullás adóbevallástervezetet, mert nem volt munkaviszonyom, viszont kb. 3 hónapig átalánydíjas vállalkozó voltam (Wolt-futár).
Augusztus végétől november végéig tartott a vállalkozásom, meg is szüntettem. Bevételem nem érte el az 1,2 millió forintot, 25 éven aluli is vagyok, tehát nullás lesz, de a kérdés, hogy kell bele adatokat még írnom? Milyen sorokat, oldalakat, nyilatkozatokat kell kitöltenem? Vagy csak fogadjam el, amit a NAV küldött, hisz nincs adóm?

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Antal Péter!

NAV 2023.03.15-én 22SZJA személyi jövedelemadó bevallás tervezete
https://eszja.nav.gov.hu linkre kattintva megtekinthető.

2022.09.01-től a SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ hatálya alá soroltak át, azért mert megszűnt a KATA 2022.08.31-től és "ÚJ KATA"-ba át kellett jelentkezni, de csak az jelentkezhetett át, aki továbbra is csak magánszemélyeknek számlázott, kivéve a taxisok.

KATA-s vállalkozóként a KATA törvény hatálya alá tartoztál a navos személyi jövedelemadó bevallás tervezetet múlt évben még az adatok ellenőrzését követően elfogadhattad, DE 2022.08.31-től már NEM vagy katás !

NEM kattinthat rá automatikusan az egyéni vállalkozó , hogy elfogadja a navos személyi jövedelemadó bevallás tervezetet, mert részletezni kell, hogy milyen bevételed volt és azt is ha nullás bevételed volt és a bevallás hibátlanul a valóság elvének megfelelően tölthető ki.

A teljesség igénye nélkül megemlítek néhány fontos lapot:

13-01-es lapon a Jövedelemszámítás módszerében jelölni kell, hogy (katás+átalányadozó) vagy (katás+tételes költségelszámolásos( vagy végig átalányadozó vagy végig tételes stb. szóval könyvelő nélkül szerintem nem érdemes kitölteni.

Átalányadózóként a 13-06.-os lapon az időszakot is jelölni kell és a bevételt.

Tételes költségelszámolásúként viszont teljesen más lapokat kell kitölteni és számos faktortól függ az elkészítése sajnos. :).

A fenti két lapot megemlítettem, de az éves személyi jövedelemadó bevallás hivatalos bevallás és véleményem szerint szakemberrel érdemes elkészíteni és beadni.

Megjegyezném zárójelben, hogy akik elfelejtették beküldeni múlt évben a 22T101E változás bejelentőt, hogy átalányadózást akarnak, azok automatikusan átsorolódtak a tételes költségelszámolásos VSZJA egyéni vállalkozói kategóriába, amit a törzslapjukra kattintva ellenőrzihetnek az alábbi linkre kattintva az eBEV Portálon.

ebev.nav.gov.hu

1 pont pont pont

Kedves Péter!
Sajnos muszáj lesz felkeresnie egy könyvelőt, mivel az átalányadós egyéni vállalkozóknak be kell adniuk többet között az alábbi bevallásokat a 2022-es évre: havonta járulékbevallás (2258+2208), különböző adatközlők (pl. T101E, T1041), iparkamara, iparűzési adóbejelentkezés, iparűzési adóbevallás, éves SZJA bevallás, stb.
Sajnos az a tapasztalat, hogy a "néhány hónapig vagyok vállalkozó, de nem adok be semmilyen adatközlőt, bevallást, semmit se a Hivatalok felé" vállalkozókat nagy összegekre bírságolják előszeretettel mind a NAV-tól, mind az Önkormányzattól.
Üdvözlettel,
Kovács Zsuzsanna

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ