25-en aluliak SZJA-kedvezménye

Tisztelt Könyvelők!

25 éven aluli vagyok, és adószámos magánszemélyként dolgozom alkalomszerűen. Ez után jár a kedvezmény? Ezek online, szabadúszóként végzett munkák Upwork-ön, illetve Appen-en.

Előre is köszönöm a választ!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Virág!

22SZJA bevallásban 25 éven aluliak SZJA kedvezménye max: 5.204.400 Ft mely 780.660 Ft kevesebb adóbefizetést jelent.

Mire alkalmazható? Munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.

FIGYELNI KELL ! ha nem fizettél be személyi jövedelemadót az év során, mert nem képződött személyi jövedelemadó köteles bevételed, akkor NINCS MIT visszaigényelni !

"Összevonandó adóalapot csökkentő 25 év alatti fiatalok kedvezményének összege" 22SZJA-A 25. és 26.sorában megjelenik és valóban levonható, de csak akkor, ha a bevallásban az is megjelenik, hogy mennyi jövedelmed keletkezett az évben.

Az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 433 700 forint, ami 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A teljes adóévre a kedvezmény összege elérheti az 5 204 400 forintot, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.

A 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig. Ilyen jövedelmek például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.

Adószámos magánszemélyként az alábbiak közül Te is látod, hogy egyik sem vonatkozik Rád, mert csak az alábbi esetekben igényelheted a személyi jövedelemadó adókedvezményt.
munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem.


A kedvezményről bővebben a NAV „Szja-adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetében olvashat.

2 pont pont pont
  • +1  Rendben, köszönöm szépen a részletes választ!
    2023.05.09. Virág
  • +1  
    2023.04.28. Votisky András

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ