Adószámos magánszemély kötelezettségei

Üdvözletem!
Magánszemélyként egy internetes felületen folytatok élő videoközvetítést (streamelek).
A weboldal üzemeltetőjével (mint pl a Youtube) szerződést kötöttem.
A nézők fizetnek a feliratkozásért, amely összeg a hónap végén elszámolásra kerül (a befolyt összeg felét fizeti ki a szolgáltató részemre.
Ezen felül a reklámokért is kapok részesedést.

A tevékenység végzésére 2023. 03.04-én adószám lett kiváltva (önálló tevékenységet folytató magánszemély). Viszont az adószám kiváltásakor pár kérdés függőben maradt.

• 25 év alatti a magánszemély vagyok, ez a tevékenység is SZJA mentes? Ha igen, milyen bevételi összeghatárig? Havi 100e-200e Ft bevételre számítok.
• 2019 óta családi gazdaság tagja vagyok (mezőgazdasági őstermelő), 2358-on negyedévente járulékot vallok be, és fizetek meg. Kell-e az új tevékenység után is fizetni járulékot? (a mg. őstermelő a fő tevékenységem)
• 2022 évben megvásárolt eszközök (szgép, kamera, mikrofon, stb) elszámolhatók-e költségként, illetve leírható-e, és milyen szabály szerint?
• Kell-e havonta számláznom a (külföldi) szolgáltató felé, és ha igen, ÁFÁ-t kell-e számláznom (alanyi adómentességet választottam az adószám kiváltásakor)

Érdemes lenne-e más adózási módot választanom? (egyéni vállalkozó, vagy Kata?) illetve pontosan milyen bevallási, befizetési kötelezettségeim vannak?

Válaszukat előre is köszönve,
Tisztelettel,

0 pont pont pont

1 válasz

Üdvözlöm!

Jobb volna igen, ezt a tevékenységet egyéni vállalkozásba végeznie. A megfelelő adózási módot kiválasztani.
És ebben az adózási ügyben mindenképpen ajánlom egy könyvelő megkeresését.
Üdvözlettel: Tóth Zsuzsanna, 0620/3913152

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ