Új KATA mellett adószámos magánszemélyként ingatlan bérbeadás lehetséges-e?

Egy 2020-as kérdésre még ez volt a válasz:
Adószámos magánszemélyként is indíthat egyéni vállalkozást, az adószáma természetesen ugyanaz lesz, mint magánszemélyként. A bevételek elkülönítése egyértelmű, hiszen a KATA bevételi számlákon jelölnie kell a "Kisadózó" kifejezés feltüntetésével.

Az az a kérdésem, hogy most (2023-ban) ezt lehet-e? Tehát jelenleg KATA-s vagyok, tevékenység: utazási tanácsadás, csak magánszemélyek felé tervezek számlázni, de emellett adószámos magánszemélyként bérbeadnám a saját tulajdonú lakóingatlanom egy bt.-nek (amiben egyébként kültag vagyok és havi 20 órával be vagyok oda jelentve) - más bérbeadási tevékenységem nincs.
Ezt szabad?

Köszönettel, Czeiner Katalin

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Katalin,

Az új KATA változások nem tiltják továbbra sem, hogy KATA vállalkozás mellett adószámos magánszemélyként bérbeadást végezzen.
A bérbeadásra nem kell számlát kiállítani, így nem fog belekavarodni a KATA bevételek közé. Ezt azért is javaslom, mert a KATA számla kiállítás cégnek azonnali kizárást okoz. A számlán már nem kötelező feltüntetni a "kisadózó" kifejezést.
Ha cégnek (jelen esetben Bt-nek) ad bérbe ingatlant, akkor kifizetőként ő fogja bevallani (08-as bevallás) a bérleti díj után az adót. A kifizetést egy kifizetési jegyzék alapján tudja bizonylatként alátámasztani.
Az nem okoz problémát, hogy a Bt-ben kültag és 20 órával alkalmazottként be van jelentve.

Üdvözlettel
Jankovics Hajnalka

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ