EGT tagállamban biztosított e.v. járulékfizetése

Kedves Kollegák!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy EGT tagállamban biztosított (magyar állampolgár), de Magyarországon mellékállású e.v. átlépte az adómentes adó alapot.
Ebben az esetben a mentesített rész feletti összeg után kell-e SZOCHO, TB-t fizetni? Tudtommal az előbbi kettőt nem kell fizetni, csak az SZJA-t. Illetve milyen nyomtatványon kell bevallani ezeket a járulékokat?

Köszönöm előre is válaszukat!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Dávid!

Pont a héten volt hasonló esetem, így friss az élmény. ;)
EGT tagállamban biztosított, itthon nem lesz biztosított, így a 1041-essel ki kell jelenteni a biztosítotti körből, és így járulék fizetési kötelezettsége sincsen, tehát 58-ast sem kell beküldeni erre az időszakra.

A 101E-n be kell adni, hogy a foglalkoztatás jellege:0, azaz EGT tagállamban biztosított, így nem fogják keresni rajta a bevallást, fizetést.
Illetve a NEAK felé sem árt jelezni, hogy itthon miért nincs biztosítása, a régi, bevált nyomtatványon.

NAV-nál rákérdeztem, és azt mondták, igen, úgy kell tekinteni, mintha kiegészítő tevékenységet folytató lenne, tehát ha van bevétele akkor csak SZJA-t kell majd fizetnie.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ