Új KATA adózás alatt EFO bejelentés

Tisztelt Válaszolók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lenne egy olyan esetem, ahol egy új KATA adózású e.v.-m vállalna munkát magánszemélyként, EFO bejelentéssel. A szerződésben heti 5 nap 8 óra szerepel 90 napon keresztül havi 15 nappal alkalmi munkavállalóként. Ezzel már át is lépi a heti 36 óra foglalkoztatási munkaviszonyt, viszont az EFO foglalkoztatási munkaviszony nem számít Tbj. szerint biztosítottnak.

Új KATA törvény: 2. § 2. bekezdése:
főfoglalkozású egyéni vállalkozó: az egyéni vállalkozó, kivéve azt, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének:
a) legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll azzal, hogy a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

Véleményem szerint elvállalhatja a munkát az ügyfelem, mivel nem egész hónapban fog fennállni a heti 36 órás EFO munkaviszony.

Kérném az alábbi témában a megerősítésüket.
Válaszukat és a segítségüket előre is köszönöm!

Hankó Dávid,
könyvelő

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Dávid!

Véleményem szerint EFO bejelentéssel dolgozhat új katás egyéni vállalkozó, mivel ez a jogviszony nem biztosított, így nem azonos a heti 36 órát elérő jogviszonnyal.

Üdv.: Haász Tímea, könyvelő

1 pont pont pont

Kedves Dávid!

Egyetértek Tímeával, az efos foglalkoztatás nem minősül heti 36 órát elérő TB jogviszonynak.
Az új KATA adózásnál a TB jogviszony kifejezésen van a hangsúly, nem a ledolgozott efos órák számán.
Nyugodtan elvállalhatja a munkát az ügyfele.

Üdvözlettel, Kovács Zsuzsanna, könyvelő

1 pont pont pont

Kedves Dávid!
Az alkalmi munkavállalással nem jön létre biztosítási jogviszony és nem áll fenn folyamatosan. Arra kell ügyelni, hogy az alkalmi munka tevékenysége ne szerepeljen a KATA-s vállalkozó tevékenységei között.

Üdv: Andrea

1 pont pont pont

Kedves Andrea! Hol található meg az a kitétel, vagy miből olvasható ki, hogy az alkalmi munka tevékenysége nem egyezhet a Katás tevékenységekkel? Köszönöm segítségét, Kéringer Szilvia

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ