KATA mellett külföldi vállalkozás

Magyarországon főállású KATA-s vagyok, minden feltételnek megfelelek az új KATA előírások szerint is. 2023-tól azonban egy EU-n kívüli külföldi céget szeretnék alapítani (konkrétan Malajziában). Van-e bármilyen összeférhetetlenség a KATA és egy EU-n kívüli vállalkozás tekintetében? Legfőképp az érdekel, hogy folytathatom-e a KATA-s tevékenységemet Mo.-n amellett, hogy külföldi cégben is tag vagyok, esetleg onnan is származik bevételem... Valamint ha van EU-n kívüli bevételem, az beleszól-e a KATA-s vállalkozásomból kiállított AAM számlakeretbe, vagy Mo.-n továbbra is 12m számlát állíthatok ki egy évben adómentesen.
Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Üdvözlöm!
Próbáltam összeszedni a lényeget:
főfoglalkozású egyéni vállalkozó: az egyéni vállalkozó, KIVÉVE azt, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének:
- a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak minősül,
KATA-s lehet:
Aki kizárólag külföldi magánszemély felé számláz, és megfelel a főállású kategóriának, az lehet új katás, mert a törvény szerint külföldi kifizető felé nem lehet számlázni és bevételt szerezni.
Malajziával nem találtam egyezményt, Ön is ellenőrizheti:
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/szocialis_biztonsagi_szocialpolitikai_es_egeszsegu/_uj_szocialis_biztonsagi_szocpol_eu_egyezmeny.html#1.%20Szoci%C3%A1lis%20biztons%C3%A1gi%20egyezm%C3%A9nyek
Nem ismerem a Malajuziai törvényeket, de ha lehet úgy alapítanék céget, hogy ott ne legyek főállású biztosított.
Ha kérdése van keressen.

Üdv: Andrea

0 pont pont pont

Először is nagyon köszönöm a választ.
Akkor ha jól értem, az a lényeg, hogy ne legyek főállású biztosított más országban...
És KATA szempontból mi a helyzet a más országból származó bevétellel? Mi számít bele a 12MFt alanyi adómentes keretbe?

0 pont pont pont

a más országból származó bevétel után, a más országban kell adózni. Majd onnan átutalt és realizált osztalék külön adózik, itt majd érdemes lesz belföldi adótanadóval konzultálni, mert többesélyes a megoldás .
ÉS
nem számít a kata bevételének, több okból sem:
- ha cégnek számláz, katásként, nem is lehet katás :)
- a - bárhonnan kapott - osztaléktípusú jövedelem nem az egyéni vállalkozásának bevétele.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ