Informatika oktatás adószámos magánszemélyként

Online szeretnék oktatni informatikát. A magánszemélyes adózást választanám kezdetben, mert egyszerűbbnek tűnik és könyvelő sem szükséges hozzá. Kérdésem az lenne, hogy minden esetben utalni kell a NAV-nak havi bevétel után a 15%-os SZJA-t és 13% is szocho-t ? Olvastam valahol, hogy a szocho csak akkor kell, ha a havi bevételem eléri a minimálbér 30%-át.
3-4 tanulóval számolok előreláthatóan, ami havi 70- 80e Ft, de mellette persze főállásban iskolában tanítok.

Az átalányadót is néztem, de az sokkal bonyolultabb és könyvelési díja is lenne. Talán, ha jobban kinövi magát a dolog, akkor elgondolkodom rajta.

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Daróczi Zsolt,

Elnézését kérem az adószámos magánszemélyhez érdemben nem tudok hozzászólni.

Viszont nem olyan mumus az az átalányadó, illetve véleményem szerint másodállásban, kis bevételnél az a legkedvezőbb. 2023-ban 1 392 000 Ft JÖVEDELEMIG (éves szinten) nem kell sem SZJÁ-t, sem járulékokat fizetni. Adó szempontjából csak az iparűzési adót kell fizetni. Persze felmerülhetnek egyéb költségek is például a kamarai hozzájárulás ami éves szinten 5 000 Ft.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését, kérem vegye fel velem a kapcsolatot és adótanácsadás keretein belül szívesen elmondom bővebben is.

Köszönöm!

Üdvözlettel,
Bazsó Andrea
b.andreakonyveles@gmail.com

2 pont pont pont

Igaza van a Andreának. És még gondolja végig, hogy főállása mellett, az évi 1392eFt, nem fedi le a terveinek a bevételét :) Azaz minden adó és járulékmentes lesz !

1 pont pont pont

Valóban! És az 1.392.000-nem is bevétel mentes határa, hanem a jövedelemé, így 40%-os költségelszámolás mellett 2.320.000.- Ft bevétele lehet mentesen. ( cca 2070 000 még iparűzési adóban is mentes- Budapesten legalábbis)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ