Szálláshely kata áfakör

Sziasztok,

eddig alanyi adómentes katásként vittem szálláshelyem, márciustól (akkor nyitok) belépnék katásként az áfakörbe, hogy 18.000.000 Ft legyen az éves bevételi határom.

Kiadásom egy bérleti díj + rezsi, a booking.com 18%-os jutalékszámlája, kata, illetve IFA + TFH.

Szóval 5%-kal fizetek több adót mint korábban, viszont a fordított áfa továbbra is bejelentésköteles lesz, de a fizetése alól mentesülök. Jól értelmeztem?

A pénzkivétel érdekel, hogy mennyire gördülékeny. Gondolom a kata megfizetése mellett nem kell szja és eho, így kivéti procedúra sem, egyszerűen bármikor vehetek le pénzt és nem kell utána semmit sem fizetnem. Így van? :)

Utolsó kérdésem, hogy a vállalkozásomra vásárolt műszaki cikkek áfáját visszaírhatom-e, mint pl. okostelefonom és laptopom, amin dolgozom, illetve vendég tv, kávéfőző, mosógép stb., szóval, ami a szálláshely részét képezi.


0 pont pont pont

2 válasz

Nagy a képzavar :)
Kata bevételi határ 18milla.
Áfa kör választható, bevételi határ a csillagos ég.
Akkor lépünk áfamentesből áfássá -évközben- , ha átlépjük a 12millás határt. Ha év elejétől szeretnél áfázni, akkor még 2022-ben be kell jelentkezni az áfa alá.
És ezek után jöhetnének a kérdések. :)
Javaslom , keress egy könyvelőt, vagy adótanácsadót. Karácsony tájékán kevés az idő, az átfogó tanácsadásra és az a felület nem is erre szól. Csak hogy utat mutassunk és hogy felhívjuk a figyelmedet, hogy esetleg a gondod megoldása többet kér, mint egy ingyenes kérdezz felelek :) kellemes ünnepeket !

0 pont pont pont

Vagy félreérted, vagy ott van képzavar :)

A kata és az alanyi adómentesség nem egyenlő, katásként is lehetek áfás vagy alanyi adómentes. A katával az szja-t, eho-t és ezeket váltom ki :) A kata határa 18 millió, de az alanyi adómentesség határa 12. Mivel 12 millió felett, de 18 millió alatt van a bevételem, így mindenképp a kata a legolcsóbb megoldás.

Így igazából 2 opció maradt, mindkettő katásként:

- 12 millióig alanyi adómentes leszek, utána átmegyek áfakörbe.
- Nem leszek adómentes, áfakörben kezdem az évet.


Ha alanyi adómentes vagyok, akkor fordított áfát (27%) kell fizetnem a booking.com jutalék után minden hónapban. mondjuk egy 2 milliós hónapnál a 18%-os booking jutalék utáni 27% fordított áfa 97.200 Ft, míg áfásként a bevétel utáni 5% 100.000 Ft lenne, a fordított áfát meg visszaírhatnám, így az nem lenne kiadás.
Tehát kimondhatjuk, hogy kb ugyanannyi adót kellene fizetnem alanyi adómentesként és áfásként is.

Így az szól amellett, hogy áfakörben kezdjem az évet, hogy akkor visszaigényelhetem az áfát bizonyos kiadások után, tehát az az 5% még csökkenthető.

Köszi, hogy a kérdéseimre válaszoltál, de amúgy sem aktuális már, mert mindegyiknek utána jártam :)

Egyébként éppen könyvelőt keresek, de mivel szorít az idő és januárig kell döntést hoznom az áfakörről, így párhuzamosan keresek könyvelőt és számolok utána én is a lehetséges opcióknak. Bizonyos kérdésekre annyiféle választ kapok, ahány könyvelőt megkérdezek, szóval jó, ha én is utána olvasok picit.



1 pont pont pont
  • +1  tökéletes ! Ezt várom én is az EV.től :)
    2022.12.30. Tiszai Tímea

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ