Munkavállaló céges külföldi útjának költségtérítése

Szép estét mindenkinek!

Következő esetet véleményeznék, ha van egy kis idejük?

Ismerősömmel esett meg a következő:

XY magyar cég munkavállalóját kiküldték egy 4 napos útra Németországba üzleti útra.
1100 km: 12 órás autóút
1. (hétvégi) nap odaút,
3 éjszaka kinttartózkodás szállodában, 4. nap 12 óra visszaút (határátlépés 1 órával indulás után)
Szlovákia-Ausztria-Németország útvonalon a cég által lízingelt céges autóval, amihez kapott egy bizonyos benzinkúthálózat tankolókártyáját.

Mind a 3 érintett külföldi országban vásárolt üzemanyagot és autópálya matricát is. De volt olyan tankolás és matrica is, amit nem tudott a tankolókártyára venni, mert nem volt olyan benzinkút az útvonal releváns részén.

Emellett “fizetéselőleg” címszóval utaltak neki a magánszámlájára egy összeget, hogy a felmerülő költségeket (többek között szálloda, ill. esetleges üzemanyag) fedezni tudja, ill. 4x40 eurónak megfelelő napidíjat is.

Hazaérkezett és el akart számolni a költségekkel, amikor is közölték, hogy a nem tankolókártyával vásárolt üzemanyagot és matricákat nem tudja elszámolni, mert nincs a cég nevére szóló számla (nem is értették a benzinkúton, mit akar, tehát csak blokkot kapott).
Illetve azt az információt kapta, hogy a 40 eurós napidíj pont erre van. Emellett az elszámolást úgy oldanák meg, hogy a “fizetéselőlegként” utalt bruttó összeg fennmaradó részét a következő fizetéséből levonnák.

Vagyis utaltak neki 1000 euró “fizetéselőleget” a költségekre és 160 euró napidíjat szintén fizetéselőlegként.
Költött 800 eurót szállásra, tankolásra és matricára a tankolókártyás költésen felül, ebből 400 eurót nem fogadnak el és 600 eurót le akarnak vonni a következő fizetéséből. (Nem engedik, hogy visszautalja.)

Kérdések:
- Normális-e, hogy költségelőleget fizetéselőlegként utalnak? (Abba bele se menjünk, hogy az nem normális, hogy nincs céges hitelkártya és a költségeket saját zsebből kellett volna állnia, utólagos kifizetéssel, de abba nem ment bele, azért kapott végül előleget.)
- Ténylegesen nem tudja a cég elszámolni a nem tankolókártyás vásárlásokat, mert nincs névre szóló számla, mivel a benzinkút nem adott olyat? Jogosan nem fogadják el a blokkokat?
- Kb. mennyi napidíj járna neki adómentesen, figyelembe véve az utazási időket?
- Mondhatják-e, hogy a napidíj arra van, hogy a nem számlás költségeket abból fizesse?


Köszönöm szépen, ha megválaszolják a kérdéseimet!




0 pont pont pont

2 válasz

Adótanácsadót javaslok ÉS a munkabérekkel kapcsolatosan a dolgozónak, jogvesztő határideje 30 nap. Azaz ha 30 napon belül nem tereli jogi útra a munkabérrel kapcsolatos gondjait, akkor így járt. A Munkaügyi Bíróságoknak van rendszeresen ingyenes segítségnyújtási napja. Ott is élhet panasszal, és segítenek neki elindulni. Ha meg nem akar jogi eljárást, akkor tényleg így járt.

0 pont pont pont

Kedves Escargot!
Nem ismerve pontosan a megállapodás részleteit, általánosságban próbálok meg válaszolni:
- igen, normális, a bérszámfejtő rendszerbe bekerülnek a kiküldetési összegek;
- igen, előfordulhat, hogy jogosan nem fogadják el a blokkokat. A kiküldetések keretében a költségeket számla alapján lehet elszámolni, a napidíj kivételével.
- az utazási idő számításához az órák is szükségesek. A számítást a a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet, valamint az Szja-tv. 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolható költségek fejezet 7. pont b) alpontja határozza meg, mely szerint igazolás nélkül elszámolható költség a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, de legfeljebb napi 15 euró. Az időtartam megállapítása szempontjából az országhatár átlépését, légi és vízi út esetén az indulási időpontot egy órával megelőzően, illetőleg az érkezést egy órával követően kell alapul venni azzal, hogy az adott kiküldetésben töltött teljes (24 órás) napokhoz hozzá kell adni a tört napokon kiküldetésben töltött órák számának 24-gyel való osztásával kiszámított napokat úgy, hogy a fennmaradó tört rész - amennyiben legalább 8 óra - egész napnak számít.
Mivel a személy 15 EUR-nál magasabb napidíjat kapott, a fennmaradó része adóköteles, amit számfejteni kell, ez indokolja a fizetési előlegként való utalását az összegnek.
- igen, mondhatják. A napidíj az az összeg, mely a napi megélhetésre, illetve váratlanul felmerült költségekre van szánva.
Ha hiba van a fizető részéről az az lehet, hogy esetleg nem közölték előre határozottan, hogy tankolni csak az üzemanyagkártyával, vagy cégre szóló számla ellenében lehet.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ