Kata - egyszemélyes kft.

Kedves Könyvelők!
Festőként főállású KATA-s egyéni vállalkozó vagyok.
Van egy egyszemélyes kft.-m, amely most nem működik.
Érdeklődnék, hogy valamilyen formában lehetséges lenne-e működtetni a kettőt együtt? Van néhány vállalkozói megrendelésem, amelyeket szeptembertől le kellett mondanom a KATA változások miatt.
Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Attila!
Katás egyéni vállalkozóként nem lehet máshol főállása.
Nem írja, hogy az ügyvezetést is Ön látja el tagként? Vagy külsős ügyvezető van az egyszemélyes Kft-ében? Abban az esetben, ha az ügyvezetést külsős nem tulajdonos személy látja el, Ön mint tag lehetne a Kft-ben munkaviszonyos, de a munkaviszonya ne érje el a heti 36 órát, (pl. napi 5 órás legyen).
Csak úgy lehet Ön az ügyvezető a Kft-ben, hogy munkaviszonyos ügyvezető és nem éri el a heti 36 órát a munkaviszonya.
Nem tudom, hogy a NAV mennyire ugrik arra, ha egyszemélyes Kft-ben munkaviszonyos az ügyvezető.
Olvasni olyat is, hogy nem gond, olvasni olyat is, hogy gond. Szerencsére még nem volt tapasztalatom
ebben, én kerülöm az egyszemélyes Kft-ben az ügyvezetők munkaviszonyos jogviszonyát.
Tisztelettel, Kovács Zsuzsanna

2 pont pont pont

Kedves Attila!
Ezt mindenképp egyeztesse a könyvelőjével, hogy az egyszemélyes KFT-ben milyen jogviszonyban van bejelentve. Ugyanis, ha ott főállású társas vállalkozó, vagy 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik, akkor nem lehet KATA adózó egyéni vállalkozó. Ha a Kft-ben részmunkaidős munkaviszonyos, akkor lehet a Kft mellett KATA-s egyéni vállalkozó. A Kft esetében hiába nem "működik", az akkor is működő vállalkozás, max. bevétele nincs, Kft esetében nincs lehetőség szünetelésre, akkor is élő a biztosítási jogviszony, és minden hónapban bevallási kötelezettsége van.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ