Adószámos magánszemély

Egyetemista, utolsó éves vagyok. Az elmúlt másfél évben egyetem mellett tartottam nyári táborokat és csoportos jóga órákat évközben, nem rendszeresen .Magánszemélyes adózóként kiadás-bevétel közti különbséges adóbeválással az első évben nem is volt probléma, de a mostani évben szerencsére több hetes tábort és több csoportos órát is tudtam tartani, viszont a kiadás nem volt annyi.
Kérdésem a következő: milyen formában kellene a továbbiakban csinálnom? Júniusban végzek az egyetemen, dolgozni csak szeptembertől szeretnék. Tehát 3 hónapig főállas lenne a táboroztatás, szeptembertől pedig bejelentett 8 mellett csinálnám a csoportos órákat.
Milyen formában lenne érdemes maradjak? Magánszemélyes adózó csak a forgalom utáni 10% adózási formában?
Köszönöm válaszukat!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Anikó!
Ha ezeket a tevékenységeket vállalkozás formában szeretné csinálni, akkor érdemes kiváltani az egyéni vállalkozóit, amit pár perc alatt meg tud tenni. Amikor nincs tevékenysége, ugyanolyan egyszerűen szüneteltetheti is. Amíg nincs főállása, addig főállásban tudná csinálni, utána pedig folytathatná mellékállásban.

0 pont pont pont

Kedves Anikó,

A táboroztatást és a jóga órákat semmiképp nem javaslom adószámos magánszemélyként végezni.
A tevékenység üzletszerű gazdasági tevékenységnek minősül ezért az adóhatóság könnyen átminősítheti egyéni vállalkozássá.
Egyéni vállalkozó egy rugalmas vállalkozási forma, ez jó választás az ön számára.
Azonban hogy katásként, általányadósként vagy sima egyéni vállalkozóként adózik, javaslom könyvelő, adótanácsadó felkeresését, mert ennyi információból nem nem lehet teljeskörű tanácsot adni.
Ha az éves bevétele nem éri el a 2 millió forintot, akkor valószínűleg az általányadó lesz Ön számára a legkedvezőbb.

Üdv: Jankovics Hajnalka

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ