Melyik adózási formát válasszam?

Nyugdijas vagyok, a lakásomat adnám ki havi 80 ezer forintért+ rezsiért. A havi rezsije a lakásnak 20-25 ezer forint. Melyik adózási formát válasszam, hogy ne lépjem túl az 1 millió forintos bevételt? Érdemes-e átiratnom a mérőórákat a bérlő nevére?

1 pont pont pont

1 válasz

Az ingatlan bérbeadáshoz nem szükséges adószámot kérnie, azt magánszemélyként, az adóazonosítójával is megteheti. A bérlő részére a pénz átvételéről egy úgynevezett számviteli bizonylatot kell átadnia. Ez lehet a papírboltban kapható bevételi pénztárbizonylat, vagy a pénz átvételéről írt mindkét fél által aláírt nyilatkozat is. Még abban az esetben is, ha vállalkozás a bérbe vevő.
Az 1 millió Ft-os határ nem a bevételre, hanem a költségek levonása után maradó jövedelemre vonatkozik.
Két lehetőséget kell mérlegelni
- ha nem íratja át a bérlőkre a mérőórákat (így pontosan nyomon tudja követni, hogy ki van-e fizetve a rezsi)
ilyenkor a bérleti díjjal együtt kiszámlázza a rezsit is, ez tételes költségelszámolást jelent. Ebben az esetben levonhatja az ingatlan értékcsökkenését is költségként. Ha az ingatlant nem vásárolta, hanem ingyenesen jutott hozzá, ajándékként vagy illetékmentes öröklésként, akkor nem számolhat el értékcsökkenést.
- ha átíratja a bérlőkre a mérőórákat, akkor a rezsit nem vonhatja le költségként, viszont továbbra is ott van lehetőségként az előző pontban említett értékcsökkenési leírás

Összegezve: amennyiben nincs lehetőség az értékcsökkenés elszámolására, akkor csak a 10%-os költségátalányt érdemes elszámolni, ekkor mindenképpen át kell íratni az órákat a bérlőkre. A havi jövedelem a bérleti díj 90%-a (72.000 Ft), ami évi 1 millió Ft alatt marad. Ha a tételes költségelszámolást választaná ebben az esetben, úgy hogy a rezsit is kiszámlázza és nincs más költsége csak a rezsi, akkor a jövedelme a 80.000 Ft lenne, így több adót kellene befizetnie.
Ha el lehet számolni az értékcsökkenést, akkor mindenképpen a tételes költségelszámolás a célra vezető, az órák átírása az Ön döntése.
A kétféle adózási mód között évente, utólag, az szja bevallás kitöltésekor is választhatunk, hogy melyik éri meg nekünk jobban. A választás mindig csak 1 évre szól, évente változtatható. Ha vállalkozás a bérbe vevő, akkor előre kérik nyilatkozni az adózás módjáról, de ez nem jelenti azt, hogy az szja bevallás beadásakor nem választhat másik adózási módot. Az elszámoláskor a többletként befizetett adót vissza tudja kérni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ