Átalányadó éves számlázási keret

Tisztelt Cím!
Amennyiben szeptember 1-től KATA adózásról átalányadó váltás történt, hogy alakul az éves számlázási keret ami még ÁFA mentességet élvez.
A KATA-nál 12 millió forintig lehetett így számlázni. Most ezt az összeget viszem tovább decemberig? Vagyis ha eddig pl 10 milliót számláztam, akkor már csak 2 milliót tudok? Vagy szeptembertől decemberig kezdődik újra az összeghatár amit le ki lehet számlázni, csak tört évet kell nézni?
Válaszukat előre is köszönöm szépen!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Sándor,

Az ÁFA-keret éves keret, azaz össze kell számítani a KATA-s időszakban és az átalányadós időszakban kiállított számláit.
Amennyiben vállalkozása 2022.01.01-én már működött, akkor 12 mi az alanyi adó mentesség éves határa, ha év közben kezdett, akkor napra kell arányosítani.
Még egy fontos momentum: az alanyi adó mentesség számítása esetén a számlák teljesítési dátuma számít, nem az ellenérték befolyásának dátuma.

3 pont pont pont

Kedves Sándor!
Az előző válaszban a Kolléganő szépen összefoglalta az AM keret számítás módját.
Üdv, Kovács Zsuzsanna

1 pont pont pont

Kedves Sándor! Ami még fontos lehet : ha magánszélyként ingatlant is ad bérbe, s bár az Áfa mentes szolgálatás alaphelyzetben, mégis az éves 12 MFt-os alanyi mentes keretbe ezt is össze kell számítani az egyéni vállalkozói bevételekkel! Ezt még számos kolléga is benézi a szakmában tapasztalatom szerint- jobb esetben csak nincs infója az ügyfél bérbeadásáról..
üdv
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ