Ingatlanvásárlás

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen adókat kellene fizetni egy ingatlan vásárlás és eladás után? Egy árveréses ingatlant venne áfakörbe tartozó kft., és ezt szeretné tovább értékesíteni egy magánszemélynek. A vásárlás még 2022-ben történne, de a tovább értékesítés 2023-elején. A kft. nem foglalkozik ingatlanforgalmazással.
A választ előre is köszönöm szépen!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Levente!

Jó néhány kísérő infó kellene a teljesen egzakt válaszhoz.. Pl. Milyen ingatlan? Lakóház, lakás ? Építési telek? Üzlethelyiség, stb ? Ki most a tulajdonos? Magánszemély v Áfa alany cég? Mondjuk,hogy lakás-nagy valószínűséggel. Az Áfa tv. szerint ha új építésű, ill. 2 éven belül kapott használatbavételi engedélyt , akkor Áfás + az építési telek mindig az, ha régebbi, akkor Áfa mentes- persze ha magánszemély értékesíti akkor az Áfa nem merül fel. ( megjegyzés: Az Áfa törvény szerint ugyanis a termékértékesítésre nincs befolyással, hogy az szerződéskötés, jogszabályi rendelkezés, bírósági határozat alapján, vagy árverés útján történik. )
Cég esetén és egyes ingatlantípusoknál felmerülhet, hogy kérték adókötelessé tenni az ingatlanértékesítést, ekkor még a régebbi ingatlant is Áfásan kell eladniuk.
Ugyanezeket kell megvizsgálni, amikor majd Önök továbbértékesítik. Ennyit dióhéjban az Áfáról.
Szerzéskor -egyes kivételekkel, bár főként magánszemélyeknél leginkább - a vagyonszerzőnek, ami itt a KFT, 4% illetékkel kell számolnia, a vételár / vagy a megállapított piaci érték után.
Egyéb adók a társaság könyvelése alapján merülnek fel majd, azaz: a vételár és a majdani eladási ár közötti különbség várhatóan nyereséget jelent önmagábam, de nem ismert , hogy ettől függetlenül a KFT amúgy nyereséges lenne-e , vagy veszteséges, továbbá van-e korábbról elhatárolt vesztesége, és az sem mellékes, hogy a cég társasági adó vagy a KIVA alanya éppen... Ezeket a könyvelőjükkel át kéne rágni!

üdvözlettel
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ