Normál szja egyéni vállalkozóból lehetek áfamentes KATA-s?

Üdvözlöm,

üzletem van termékekkel, de számolgatás után sokkal jobban járnék, ha alanyi áfamentes katás lennék. A kérdésem az lenne, hogy a készletem maradhatna, amit korábban áfásként vásároltam? Kata-sként vásárolhatok készletet az EU-ból?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Véleményem szerint a normál szja-s időszakban beszerzett készletet az szja szerinti adózás elhagyásakor adóügyileg ( szja és Áfa is) rendeznie kell.

Alanyi mentes kata adóalanyként természetesen vásárolhat termékeket az EU-ból, a szállító országa szerinti Áfa-val terhelten - amennyiben éves 10000 EUR alatti értékhatár alatt a beszerzéseire ezt választja -, vagy közösségi adószámának megadásával a közösségi beszerzések normál szabályai szerint. Ez utóbbi esetben a beszerzése áfa mentes, de Magyarországon fel kell rá számítania az áfa-t és be is kell fizetnie, hisz az alanyi mentessége miatt nincs visszaigénylési joga. Ezen kívül mentessége ellenére a beszerzés hónapjára áfa bevallást és összesítő adatszolgáltatást is teljesítenie kell.

Vagyis számolni kell, mert nem biztos hogy jobban jár. Mindenképp konzultáljon szakemberrel.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ