Iparűzési adó átalányadózóként

Üdv!
Egyik ismerősöm az én segítségemet kérte, kiderült, hogy eddig még nem is adott be iparűzési bevallást sosem és nem is fizetett, én a pótlásban segítenék neki.
A kérdésem az lenne, hogy mivel nem volt bejelentkezve tételes kata alá az önkormányzatnál, így az ő részére kell beadni záró bevallást, mint a kata alanyiság megszűnése? Szeptembertől már ő is átalányadózó.
Ha nem kell záró bevallás, akkor az idei évre milyen iparűzési adómegállapítást választhat tekintve, hogy idén katás és átalányadózó is volt?

0 pont pont pont

6 válasz

Más csak az általánost lehet választani, visszamenőleg nincs tételes KATA választási lehetősége. 2023. május 31-ig kell az idei évről bevallást készítenie majd.

1 pont pont pont

Köszönöm! Kkv-nek számító jelölést ettől függetlenül jelölni kell, hogy a kedvezménnyel nem tudunk élni?

1 pont pont pont

igen. és ha a 8millát nem éri el a bevétele, választhatja majd az egyszerűsített adózást. Alap a bevétel 80%-a.

0 pont pont pont

Utólagos, késedelmes bevallásban is lehet az adó alapját egyszerűsített módon bevallani? Pl. katásként 8 millió bevétel alatt vagy átalányadózóként? Én úgy tudtam utólag nem lehet ilyen kedvezménnyel élni. Tévedek?

0 pont pont pont

Kedves Ferenc,

A 8mi Ft alatti árbevétel esetén igénybe vehető 80% adóalap választási lehetőséget késve beadott iparűzési adó bevallás esetén sajnos nem vehetik igénybe.

Ha nem szüntette meg a vállalkozást az ismerőse, hanem 08.31 után áttért pl. átalányadózóvá vagy sima e.v.-re vagy szüneteltet, akkor 2022-ről majd csak 2023.05.31-ig kell bevallást beadnia és akkor igénybe tudják venni a 8 mi árbevéte alatt járó adóalapcsökkentést.

A kkv jelölést érdemes jelölni, 2021-re és (majd) 2022-re, mert akkor maximálódik 1%-ban az iparűzési adó kulcsa.

1 pont pont pont

Köszönöm!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ