Számlázás a vevő adatainak hiányában

Tisztelt Könyvelők

Mi teendő abban az esetben, ha egy külföldi online piactéren árulok digitális termékeket, de az oldal majdhogynem semmi információt nem mutat a vásárlókról? Az oldal által automatikusan kiállított nyugtán/számlán nincs rajta a vevők neve, címe. Szóval nem tudok NAV-nak megfelelő számlát kiállítani ezek alapján. Az eladások utáni pénz az oldalon gyűlik és én tudom manuálisan igényelni a kiutalást a számlámra.

Működhet az, ha a kiutalások után az online piactérnek állítom ki a számlát? A számlán pedig tételesen feltüntetem, hogy milyen termékek eladásaiból tevődik össze. Vagy ha nem, akkor milyen megoldást tudnak javasolni?

0 pont pont pont

4 válasz

Nem vagyok könyvelő, de az Etsy-n árulok én is így digitális termékeket, az ő szabályzatukban benne van, hogy a számlát nekik kell küldeni minden utalásuk után! (Ha már fizikai termékről is szó van, akkor az már más.)

1 pont pont pont

Köszi a kommentet. Az Etsyt nem ismerem. Ahol én árulok, ott ilyen nincs a szabályzatban. De ha egy könyvelő megerősítene benne, hogy ez valóban járható út, annak örülnék.

1 pont pont pont

Sajnos örömöt nem tudok adni :)
szerintem megoldást jelenthetne, de ami gondot még látok benne, hogy a platform üzemeltetője eus? vagy harmadik országbeli? és jönnek további kérdések , mert ha cég a vevő, van neki eus adószáma vagy nincs? mert más az adózása, mint az eus magánszemélynek :) És termék vagy szolgáltatás, amit értékesít? Digitális termék, gondolom letölthető valami a netről. Ezt hívják e-kereskedelemnek, gondolom :)
Javaslom
file:///C:/Users/Rendszer/Downloads/98%20A%20nem%20uni%C3%B3s%20%C3%A9s%20uni%C3%B3s%20egyablakos%20rendszerre%20valamint%20a%20platformokra%20vonatkoz%C3%B3%20%C3%A1faszab%C3%A1lyok%2020220207.pdf elolvasását, a nav.gov.hu oldalon :) És keressen egy adótanácsadót aki helyreteszi , a fogalmakat :) pl. hogy Ön mit is értékesít? hogy az rendszeres vagy eseti?

0 pont pont pont

Kedves Tímea

Köszönöm a kommentet.

A platform üzemeltetője harmadik országbeli (Hongkong) és nincs EUs adószáma. Cd kulcsokat értékesítek rendszeresen. A CD kulcsokat én is veszem máshonnan és viszonteladom a platformon. Szóval én ezt termék értékesítésnek gondolom.

Továbbá habár maguknak a tényleges vásárlóknak az adatait nem látom, az biztos, hogy az EUs eladásaim éves szinten nem lépnék túl 10000 eurós / 3.1 milliós határt. Szóval VAT/ÁFA befizetési kötelezettségem AAM miatt nem keletkezne (gondolom a PDF az OSS egyablakos rendszerről szólna).

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ