Művészeti tevékenységből származó nem rendszeres értékesítés lehetősége

Művészeti tevékenységből származó nem rendszeres értékesítés lehetősége

Az interneten számos hely fellelhető, ahol fotósok teszik közzé képeiket, művészeti tevékenységük „gyümölcseit” nem jövedelemszerzési céllal. Közösségi portálokon, egyéni honlapokon, blogon keresztül ismerhetik meg egy adott személy fotóit.
Az én esetem is erről szól. Ha fotóim iránti érdeklődés miatt valaki számlát szeretne kérni a fotó (művészeti tevékenységgel készített produktum) használati jogához, azaz nem pl. esküvő, vagy rendezvényfotózás, hanem korábban, nem megrendelésre elkészített interneten publikált képeimet szeretné megvenni, mert pl. posztert szeretne belőle nyomtatni, vagy valamilyen reklámtárgyra szeretné feltenni, sajtóban, vagy könyvben szeretné megjelentetni, akkor milyen lehetőségem van az eladására abban az esetben, ha egyébként főállású, adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó vagyok kiskereskedelmi tevékenységgel, melléktevékenység nélkül, mely tevékenység nincsen kapcsolatban a fentiekkel?
Egy ügyintézőtől (talán NAV-os volt) azt hallottam, hogy adószámmal rendelkező magánszemélyként adhatok számlát bizonyos esetekben úgy, hogy a számlára nem kell ráírni azt, hogy ev. (mert nem a vállalkozáshoz tartozik) csak az adószámot és természetesen a többi kötelező adatot. Ez tevékenységfüggő, vagy itt is alkalmazható?
Számos fotóügynökség létezik, de engem a publikációim miatt megtalálnak, és időnként felmerül ilyen igény. Olyan is akadt, amikor az engedélyem nélkül használták üzleti célra, de az már szerzői jogi probléma, bár ha az adott felhasználó az engedély nélküli használat utáni megkeresésemre hajlandó jogdíjat fizetni, úgy ott is felmerülhet a számlázás kérdése.
Vagy adásvételi szerződéssel magánszemélyként tudnám a jogdíjat megfizettetni? Az lekönyvelhető, elszámolható a felhasználónak?
Lényeg, hogy nem rendszeres tevékenység, nem kifejezetten rendszeres bevételre irányul.
Azt olvastam és hallottam, hogy a nem rendszeres tevékenység fogalma sincsen pontosan definiálva, de ez egy újabb kérdés lenne és nem biztos, hogy konszenzus lenne a megválaszolásában. (Mart László is foglalkozott vele egy videójában)
A fotózás olyannyira elterjedt és technikailag olyan gyorsan fejlődő ága a művészeteknek, mely miatt egyre több és egyre jobb minőségű tartalom kerül fel a világhálóra, így egyre gyakoribbá válnak a fentiek szerinti egyéni esetek is. Több alkotó ismerősömet is foglalkoztatja a kérdés.

Még lenne egy ötletem, de adózási szempontból nem tudom milyen vonzata lenne. Feltöltöm a fotóimat magánszemélyként mondjuk egy ügynökség oldalára, mely ezzel foglalkozik, ahol ha megtetszik valakinek, kiválasztja és megvásárolja. Így az eladó és számlázó az adott on-line felület üzemeltetője lenne, a vételárat jutalék levonása után nekem átutalnák én pedig a hatályos jogszabályok szerint, ha kell az összeg miatt bevallanám, leadóznám. Ez nem annyira szimpatikus, de nem is ilyen alapon szeretném eldönteni.
Köszönöm szépen, hogy végigolvasták!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ