Ingatlan bérbeadás költségelszámolása

Tisztelt könyvelő szakértő !

Magánszemélyként adok bérbe saját tulajdonú ingatlant, amit idén vásároltam. Költségelszámolásban a tételest választottam. A kérdésem az, hogy hozzászámolhatom-e az amortizációnál az ingatlan értékéhez a vagyonszerzési illetéket és az ügyvédi díjat is vagy nem?
A NAV-tól kértem állásfoglalást, azt írták nem. Egy könyvelő pedig esküszik rá, hogy de lehet, és állítja, hogy volt már a NAV-val erről csörtéje, ahol meggyőzte őket, hogy lehet. Kérdésem, hogy kinek van igaza, hozzászámolhatom-e a vagyonszerzési illetéket és az ügyvédi díjat?
Köszönettel:
Tóth József

0 pont pont pont

3 válasz

Csatlakozom a NAV álláspontjához: NEM! Ingatlanbérbeadásnál nem, ingatlan értékesítésnél igen, elszámolhatja ezeket a tételeket.

Bízza meg a könyvelőt a következő "csörtéhez", hátha mi tudunk valamit rosszul a NAV ügyintézőjével.

Üdvözlettel

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm a gyors választ !

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna !

A sors fintora, hogy a NAV felé más úton is elindítottam egy állásfoglalás kérést és ma délután kaptam rá választ, ebben az előző véleményüknek pontosan az ellenkezőjét írták le: bérbeadás esetén az ingatlan értékcsökkenésének alapjába a vételáron kívül beszámítható a szerzési illeték és az ügyvédi költség is, így a teljes összeg 2 százaléka számolható el amortizációnak évente.
Most akkor van a NAV-tól két egymásnak tökéletesen ellentmondó állásfoglalásom és ugyanígy két könyvelőtől kettő egymásnak ellentétes állásfoglalás. Nem tudok okos lenni és tanácstalan vagyok hogyan tovább :-(

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ