Egyéni vállalkozó informatikus ÁFA fizetés külföldi ügyféllel?

Egyéni vállalkozóként dolgozom, mint informatikus. 1 ügyfelem van, (távmunkában dolgozom, az ügyfél uniós országbeli cég, magyarországi fióktelepe nincs), a szeptemberi számlázással átlépem a 12 milliós bevételi határt, ami miatt ÁFA körös leszek.
Több helyen is azt olvastam, hogy ebben az esetben is 0%-os ÁFA-s számlát kell kiállítani, mert az ügyfelem nem magyarországi, és Ő a saját országában meg fogja fizetni az adót. Ennek ellenére a könyvelőm azt állítja, 27%-os ÁFA-val kell majd terhelnem a jövőbeni számláim. Ezzel az ügyfelem sem ért egyet... Kérdés akkor, hogy most mi a helyzet?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Amennyiben az alanyi adómentes adóalany a Közösség másik tagállamában illetőséggel rendelkező adóalanynak szolgáltatást nyújt vagy szolgáltatást vesz tőle igénybe, az első teljesítést megelőzően közösségi adószámot kell kérnie. Ha az értékesített szolgáltatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 37-49.§-ai szerint külföldön teljesítettnek minősül, akkor a kibocsátott számlára rá kell írni, hogy az áfa törvény területi hatályán kívüli értékesítés.

A törvény 193.§ (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében.

Vagyis az ilyen szolgáltatásnyújtás nem tölti az alanyi ÁFA mentesség 12M Ft-os éves keretét.

Javaslom az ÁFA törvény böngészését ebben a témakörben.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ugye most nem KATA-s és nem újKATA-s egyéni vállalkozó kíván maradni szeptembertől, mert akkor a cég felé kiállított számla befolyását megelőző nappal az újKATA alanyiság ugrik.

Összetett téma ez. Lehet hogy a jelenlegi könyvelője nem mozog otthonosan ezen a területen ....



2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ