Előlegszámla, nyugta

Tisztelt Könyvelők!
Katás szépségipari szolgáltatóként kizárólag magánszemélyekkel dolgozom, fizetéskor az elvégzett szolgáltatás áráról nyugtát állítok ki. Online időpontfoglalásos rendszer bevezetésén gondolkozom, a rendszer foglaláskor a szolgáltatás árának 50%-át bekéri előlegként, online kártyás fizetéssel. Ha jól értelmezem a szabályt, akkor magánszemélynek, ha nem kéri és 900 000 Ft alatt van az előleg, akkor nem kell számlát kiállítanom. Ilyen esetben amikor a szolgáltatás elvégzésre kerül, és a maradék 50%-ot kifizeti a vendég, akkor elég nyugtát kiállítanom a szolgáltatás teljes áráról? Vagy nyugtát állítok ki az előleg beérkezésekor, majd a fennmaradó összegről szintén, mikor kifizetésre kerül?

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Dénes Anita!

Az ön által felvázolt esetben, ha magánszemély vásárló, 900ezer forint alatti összegben fizet előleget és nem kéri a számla kibocsátását, akkor nem kell sem számlát, sem nyugtát kiadni a vásárló felé az előlegről, kizárólag a végösszegről a tényleges teljesítéskor. Fontos feltétel, hogy a bizonylatkiadás alóli mentesülés akkor áll fenn, ha a vásárló nem kéri számla kibocsátását, tehát ennek a kérelemnek helyet kell biztosítani az időpontfoglalás során (vagy mindenkinek számlát adni az előlegről).
Tekintve hogy az előlegfizetés bizonylata, ha nincs számlakibocsátás, a bankszámlakivonat (készpénzes fizetés esetén annak átvételi bizonylata), annak megőrzésére gondot kell fordítani, hogy egy esetleges ellenőrzés során bizonyítható legyen hogy valamennyi előleggel el tud számolni (bevétellé vált, visszafizetésre került)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ