Átalányadózás

Katásként állok át átalányadózásra.

Eddig 400 ezer forint nettó volt az, amit ténylegesen megkerestem. Átalányadózással (40 százalékos költséghányad esetén) szintén főállásban mennyit kellene számláznom, hogy a nettó 400 ezer megmaradjon tisztán havonta?

Kérdem ezt annak tükrében, hogy kétmillió forintos árbevételig szja-mentes a jövedelmem átalányadózóként.
Ez szeptembertől indul, ha minden igaz, illetve januártól újból a kétmilliós árbevételig.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Ha egyforma lenne a havi számlázott összeg, akkor az adómentes rész miatt csak átlagosan jön ki a havi 400 ezer. Mivel amíg nem éri el az adómentes részt, nem kell szja-t fizetni. Bár ha biztosan megvan egész éveben a jövedelem, beton biztosan, akkor érdemes ezt havonta egyenletesen elosztani, hogy ne legyen később nehéz, amikor már utalni kell.
A havi átlagos netto 400 ezer jövedelmet kb 560.000 forint számlapénzzel tud elérni persze , a főállásban vállalkozó. Figyelembe vettem a helyi ip adót, és a felmerülő könyvelési díjat is, amit ebből kell kigazdálkodni. Bár fentebb írtam, hogy ez az átalányadónál ha nem egyenletes, akkor csak átlagban tud teljesülni.
Az 1,2M forint adómentes rész évente értendő, és most erre a pár hónapra is megilleti a vállalkozót, nem kell arányosítani.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

1 pont pont pont

Kedves Lengyel Krisztina!

Nagyon köszönöm a válaszát!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ