Szerzői jogdíj külföldről

Tisztelt Tanácsadó!

Nem vagyok adószámos magánszemély.
Munkavállaló vagyok Magyarországon, de egy New York-i cég online szeretné értékesíteni digitális fotóimat, videóimat, hanganyagaimat. Ezért ők a jogdíjért dollárban fizetnének havonta. Nincs munka- vagy megbízási szerződés (tehát nincs biztosítási jogviszony, vagy járulékfizetési kötelezettség). A kollégák segítettek abban, hogy az USA-ban nem kell adóznom a jogdíj után.
Bár az Egyesült Államok Kormánya a 2022. július 8-án küldött értesítésével egyoldalúan felmondta a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződést. A felmondás következtében az adóegyezmény rendelkezései 2024. január 1-jétől nem lesznek alkalmazandóak, addig viszont magyar illetőségű magánszemélyként:
- Jól tudom, hogy a megszerzett bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnem?
- Ez esetben negyedévente kell befizetnem az adóelőleget. Van bejelentési kötelezettségem az adóhatóság felé?
- Hogyan történik a szerzői jog adóbevallása? Szükséges számlával, bizonylattal igazolni a bevételt?
Vagy esetleg másképp kell Magyarországon adóznom a szerzői jogdíj után (amit külföldről fizetnek)?

Köszönöm előre is a segítséget!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ