Milyen adózási formát válasszon a nyugdíjas KATA helyett

Jelenleg KATA-s ev-ként társasházaknak épület takarítást végző nyugdíjas milyen adózási formát válasszon szeptember 1-től?
Mennyi lesz így az adó teher?
Köszönettel,
Kovács Zoltán

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Zoltán!

A megmaradt adózási lehetőségek közül egyértelműen az átalányadó lesz neki a legjobb, úgy vélem.
Az első 2 millió Ft bevétel adómentes ( ez nem arányosodik , tehát 2022.09-2022.12 hónapokra is ennyi, nem az 1/3-a), a fennmaradó összegre 9% az adó ( a bevétel 60%-ának a 15%-a). Ez éves szinten azt jelentené, hogy 5,333 MFt bevételnél épp 300 ezer adót fizet, ami egyenlő az eddigi kata összegével, míg ezalatt még kedvezőbb is a katánál, felette magasabb adóterhet fizet. A tört évre még kedvezőbb, éppen amiatt, hogy a teljes adómentes sáv megilleti. A társasházat kifizetőként semmilyen adó nem terheli.
A bevétel mértékének, és önkormányzatok közötti megoszlásának ismerete nélkül az iparűzési adóra nézve nem lehet pontosat mondani, kiindulópontnak egy kis segítség: adóalap a (bevétel összege x 0,72), ezt kell szorozni a településen érvényes ip. adó kulccsal, ami pl. Budapesten 2%.
üdvözlettel
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ