Átalányadó - kiskereskedelem?

Tisztelt Könyvelők!

Egy átalányadózással kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önökhöz.

Választhatom-e a kiskereskedelmi tevékenységnek fenntartott 90%-os költséghányadot, ha én egy külföldi (harmadik országbeli) cégnek rendszeresen adok el szoftver kulcsokat (nem saját szoftver, én is viszonteladom)? Ez a cég pedig utána továbbértékesíti ezeket a kulcsokat, de ez már tőlem teljesen független. Főleg amiatt kérdem, mert nem vagyok benne biztos, hogy ha egy cég vásárol tőlem, az még kiskereskedelemnek számít-e vagy sem? Alkalmanként magánszemélyek is vásárolnak 1-1 dolgot, de a magánszemélyes forgalmam eltörpül a céges eladásokhoz képest.

Ezt eddig katásként csináltam. De miután cégeknek nem lehet többet számlázni, ezért erre gondoltam mint alternatíva.

0 pont pont pont

3 válasz

Az átalányadó 90 %-os költséghányadot alkalmazható tevékenységek TEÁOR számát kellene összehasonlítani az Ön vállakozásának TEÁOR számával, így tudja ellenőrizni, hogy belefér-e abba a körbe.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszát!
A NAV legjobb tudomásom szerint nem adott ki TEÁOR listát a 90%-os kiskereskedelmi költséghányadhoz. Mindössze annyit írtak hogy kiskereskedelmi tevékenységnek kell lennie.
Én az alábbi TEÁOR számokat vettem fel:
474101 - Számítógép, periféria, szoftver kiskereskedelme
479102 - Csomagküldő, internetes kiskereskedelem

Habár az alábbi jogszabályban a kiskereskedelmi adóról van szó, de gondoltam kiinduló pontnak jó:
"2020. évi XLV. törvény" - https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000045.TV×hift=20220901
"1. kiskereskedelmi tevékenység: a 2020. január 1-jén hatályos Gazdasági Tevékenységek Egységes Osztályozási Rendszere szerint

a) a 45.1 ágazatba - ide nem értve a gépjármű, pótkocsi nagykereskedelmét -,

b) a 45.32 ágazatba,

c) a 45.40 ágazatba - ide nem értve a motorkerékpár javítását, nagykereskedelmét -, továbbá

d) a 47.1-47.9 ágazatokba

sorolt azon tevékenységek, melyek folytatása esetén a vevő magánszemély is lehet;"

Ez alapján én úgy gondoltam, hogy a 474101 bele kellene essen a kiskereskedelem fogalmába, illetve több másik oldal is megkérdezte a NAV-ot a "479102 - Csomagküldő, internetes kiskereskedelem"-et illetően, és a NAV válaszában az szerepelt hogy arra is alkalmazható 90%-os költség hányad. (https://www.vallalkozas-okosan.hu/atalanyado )

Az utolsó mondatban található "a vevő magánszemély is lehet" részből gondoltam, hogy a céges vásárló nem kellene hogy kizáró ok legyen a "kiskereskedelem" fogalmából. Ezt jól gondolom?

0 pont pont pont

A kiskereskedőknek azért adnak 90%-os kulcsot, mert árrésért dolgoznak, azaz a kész termékhez nem adnak semmi egyénit. Üzemeltetik a boltjukat és a vevők rendelkezésére állnak.
A megfoghatatlan termék értékesítése,mint ez esetben Ön nem tesz hozzá semmit, azaz csak árrésért dolgozik, meglátásom szerint ez is kiskereskedelemnek számít.
Biztonság kedvéért kérjen állásfoglalást a NAV-tól. Részletesen írja le, mit csinál. Nagyot bukhat, ha rosszul méri fel a lehetőségeket.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ