KATA 25 vagy 50 ezer

Jó napot!
Nappali tagozatos hallgató vagyok egyetemen és mellette dolgozom. Eddig egyéni vállalkozóként, de el szeretnék kezdeni KATA formában dolgozni.
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben elég nekem havi 25 ezret fizetni és abban benne van minden járulék vagy havi 50 ezret kell fizetnem? A TB-t azt elvileg az iskola miatt nem kéne fizetnem, de hallottam olyat, hogyha KATA-zok akkor mégis kell.
Tehát az én helyzetemben "mi van benne" a 25 ezres KATA-ban illetve mivel lenne jobb nekem, ha az 50 ezres KATA-t fizetném? Megéri egyáltalán nekem havi 50 ezret fizetni?
Üdvözlettel,
Zoltán

0 pont pont pont

23 válasz

Kedves Zoltán!

Ha jól értem, Ön hallgatói jogviszony mellett egyéni vállalkozó. Így nem kell a kötelező járulékalapok után fizetnie, mint a főfoglalkozású egyéni vállalkozók többségének, amennyiben nem vesz ki a vállalkozásából jövedelmet. (Ha van jövedelem kivét az után természetesen adót és járulékokat fizetnie kell.) Most szeretne KATA alá bejelentkezni a hallgatói jogviszonya mellett.
KATA-s vállalkozóként havi 50 ezret kell fizetnie. (A KATA nem tolerálja a hallgatói jogviszonyt.) Hogy mi éri meg Önnek jobban, az számtan kérdése. Mennyi bevételre számít, milyen költségei vannak.

1 pont pont pont

Köszönöm!
Mindeképpen KATA fogja nekem megérni, csak a 25 ezer és az 50 ezer között nem tudok dönteni.
De ha van nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom akkor nem lehetek mellékállású KATA-s? Csak főállásban, havi 50 ezerért vállakozhatok iskola mellett?

0 pont pont pont

Sajnos igen, 50 e mellett vállalkozhat, ha tanuló.

A 25 e KATA lehetőség kizárólag a nyugdíjas, illetve a heti 36 órás biztosítotti jogviszony melletti egyéni vállalkozói tevékenységre érvényes.

-1 pont pont pont

Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!

Annyiban pontosítanék, hogy ha Ön KATA alá szeretne bejelentkezni, mint egyéni vállalkozó, akkor ténylegesen 50.000. Ft.-ot kell fizetnie adóként. Ebben az esetben a biztosítási jogviszonyának az ellátások számításának alapja 81.300 Ft. lesz. Ha Ön úgy dönt, hogy a magasabb kategóriát fizeti meg, tehát a 75.000 Ft.-ot, akkor az ellátások számításánál 136.250 Ft-ot fognak járulékalapnak venni, de a magasabb összeget nem köteles fizetni, csak az 50.000 Ft.-ot, de Ön választhat. Csupán azért említem, mert egy táppénz számításnál, persze, ha a hallgatói jogviszonya szünetel mondjuk, akkor nem feltétlen mindegy, milyen összeg alapján történik az ellátás megállapítása. A fentieken túlmenően ez is lehet még egy megfontolni való szempont!

0 pont pont pont

Kedves László!

Mi a helyzet abban az esetben, ha nem a KATA adózást választjuk, hanem a tételes adózási módot?

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!

Fent írták, hogy akkor nincs kötelező járulék alap, csak ha ténylegesen jövedelmet vesz ki, azaz vállalkozói kivétje van. Akkor viszont a szokásos közterhek vannak. A tételes adózás lehet kedvezőbb, mint a KATA, de nem minden esetben. Ez már elég személyre szabott számításokat jelent, mert árbevételből le kell vonni a költségeket és ez után 10% "SZJA" van, majd az eredményből levont "SZJA" után még vállalkozói osztalék SZJA és EHO is van.

0 pont pont pont

Kedves Gyenes Hajnalka!
Azt hiszem már előttem a kolléganő megadta a helyes választ. Amennyiben mellékállású egyéni vállalkozó, tehát van nappali tagozatos hallgatói jogviszonya, vagy heti 36 órát meghaladó munkaviszonya és nem számol el jövedelmet magának, akkor az év végi adózás előtti eredményt 9 % VSZJA terheli, majd az így megkapott osztalékalapot 15 Szja és 14% Eho. A bevétellel szemben költséget lehet elszámolni, így gyűjteni kell a számlákat és könyvelni is. Nem tudom eldönteni a megadott adatok alapján, hogy melyik éri meg jobban Önöknek, mindenképpen kalkulálni kéne, -elvégezni egy összehasonlító elemzést, illetve szükséges ismerni a vállalkozó rövid,- közép,- és hosszútávú szándékát. Mást kell tenni, akkor ha karriert akar megvalósítani és mást ha csak megélni szeretne a tevékenységből. Azt javasolnám, hogy át kéne beszélni a lehetőségeket a tervezett nettó árbevétel és költségek tükrében egy könyvelővel. Sok esetben jó a Kata, de egyáltalán nem igaz hogy mindenkinek ez az adózási forma éri meg a legjobban. Továbbá azzal sem értek egyet, hogy katás-nak nem kell könyvelő. Tény, hogy jogszabály nem írja elő a könyvelői közreműködést, de katás-nak is lehet adatszolgáltatási kötelezettsége, választhat több adószámítási módszert az iparűzési adó tekintetében, a NAV színlelt munkaszerződéssé nyilváníthatja az éves szinten 1.000.000 Ft-ot meghaladó megbízást és ezt a vélelmet az adóalanynak kell megdönteni, áfa-alannyá válhat a 12 millió forintos bevételi értékhatáron belül, stb.....
Amennyiben gondolják állok rendelkezésre!
Mart László

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne,hogy ápolási mellett is (nagypapa után kapjuk az ápolási segélyt,amin én szerepelek) 50.000 fotintot kell fizetnem ha KATA-t szeretnék kiváltani?

0 pont pont pont

Kedves Nikolett!
Igen. Csak a saját jogú öregségi nyugdíjas, a heti 36 óra munkaviszony melletti, a tagi jogviszonyából biztosított társas vállalkozó és a tanulójogviszonnyal rendelkező KATA-s vállalkozó fizet 25.000 Ft-ot.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Ha a KATA törvény II. fejezet 8. § (2) szerint
"A kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet."
és az I. Fejezet 2. § 8. bekezdés i pontja szerint
"Nem főállású az a kisadózó, aki a tárgyhó egészében [...] a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat",
akkor miért kell 50 ezer forintot fizetnie havonta annak, aki nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezik?
Köszönettel:
Tóth Timon

0 pont pont pont

Kedves Timon!

Ha megnézi, az eredeti kérdést 2016.12.18-án tették fel, és a válaszok zöme is 2016-os 2017-es dátumú. Sajnos a magyar adótörvények nem olyan időtállóak, mint a Biblia. :-)

2018-tól valóban nem minősül főállású KATA-s egyéni vállalkozónak a közép vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. Így ő 25e Ft/hó KATA adót fizet.

1 pont pont pont

Kedves Kulcsár és Társa!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! :)

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ahogy Kulcsár és Társa Kft. írja: pontosan: 2018. január 1-jétől a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató már nem minősül főállású katás-nak, így 25.000 Ft-ot kell csak fizetnie.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

A járulékalapról kérdeznék, 2018-as helyzet mi ezzel. Ha 50.000. Ft.-ot kell fizetnie adóként a biztosítási jogviszonyának az ellátások számításának alapja 81.300 Ft. lesz. Haa magasabb kategóriát fizeti meg, tehát a 75.000 Ft.-ot, akkor az ellátások számításánál 136.250 Ft-ot fognak járulékalapnak venni. Kérdésem hogy ezek az összegek ma is helytállóak, és a munkaviszonyhoz hogyan hasonlíthatók (nettónak vagy bruttónak tekintsem ezeket az összegeket ha munkaviszonyhoz hasonlítom)?

0 pont pont pont

Tisztelt Foris Zoltán!

2018-ra vonatkozóan az ellátások alapja 50e Ft KATA megfiztése esetén 94.400,- Ft, 75e Ft KATA megfizetése esetén 158.400,- Ft
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kata/A_kisadozo_vallalkoza20171212.html

Fenti összegek - mint ahogy nevükben is szerepel - ellátások alapjaként, bruttó összegek.

1 pont pont pont

Érdeklődnék, hogy levelező tagozat mellett hogyan alakulna az adózása akár a KATA-nak, akár a tételesnek?

0 pont pont pont

Kedves Norbert!
Levelező tagozat mellett Ön főállású kisadózónak minősül, így 50.000 Ft. Kata megfizetésére kötelezett.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy ha gyes mellett lennék egyéni vállalkozó, 20 órában, akkor a 25 000 forintos vagy az 50 000 forintos kategóriába tartoznék KATA esetén?

0 pont pont pont

Kedves Réka!
A Gyes nem jelent 36 órás biztosítotti jogviszonyt, ezért Ön 50 e Ft KATA adót köteles fizetni (kivéve, ha nappali tagozatos hallgató) . Egyéni vállalkozásnál a 20 órás kitétel értelmezhetetlen.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont

Üdvözlöm! A fentebbiekben erről talán nem volt szó, de mi a helyzet abban a speciális esetben, ha valaki teljes munkaidoben (40 óra) foglalkoztatott, de határozott idejű ÖSZTÖNDÍJAS JOGVISZONYBAN. Az osztondijas jogviszony igazolasa eseten elfogadjak tejes munkaidos munkaciszonynak es eleg a 25.000ft-os KATA-t fizetnem?
Elore is koszonom a valaszt!

0 pont pont pont

Üdvözlöm!

Nem egyéni vállalkozói téma, de remélem maradhat. A következő időszakban tervezem egy kisebb Kft. megvásárlását. 2020. júniusáig lesz az egyetemen hallgatói jogviszonyom. Jól tudom, hogy addig nem kell magam utána havonta semmennyit se befizetnem, amennyiben nem veszek ki osztalékot?

Köszönettel,

Fanni

0 pont pont pont

Kedves Fanni!
A társas vállalkozásból több-félre formába lehet kivenni pénzt. Oszalék, tagi jövedelem, munkaviszonyból származó jövedelem. A kérdés megválaszolásához kevés az információ. Amennyiben Ön csak tag és nem ügyvezető akkor függetlenül a hallgatói jogviszonytól, csak az osztalék után kell adót fizetnie, ha ügyvezető is és azt tagi jogviszonyban látja el, ha nappali tagozatos hallgató és nem vesz fel tagi jövedelmet szintén nem kell fizetnie semmit, de bevallást be kell nyújtania róla. Ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetés, akkor minden esetben a felvett munkabér után kell adókat és járulékokat fizetni. Tehát alapjába véve nem minden milyen jogviszonyban működik közre, egyáltalán közreműködik-e vagy csak tag. Továbbá a közterhek mértékét az is megalapozza, hogy TAO-s, vagy KIVÁ-s a kft.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ