Szja az átalányadóban

Üdvözlöm! Katáról átalányadóra váltanèk szeptembertől.
1. Kérdésem lenne, hogy főállású vállalkozóként 40%-os költséghányaddal, amíg a 2m Ft adómentes határt át nem lépem, szükséges-e a garantált bérminimum (260e Ft) után is megfizetnem az szja-t vagy csak a Szocho és a társ.-bizt. járulèkok összegét? A könyvelőm szerint az szja-t is meg kell (fix 125.125 Ft adó), de az interneten elérhető összes kalkulátor úgy mutatja, addig 0 Ft az szja (tehát kb. 86e Ft), így ez nagyon összezavar.
2. A másik kérdésem, a könyvelő szerint az adómentes bevétel után szerzett bevételből számított szja-t év végén egy összegben kell megfizetni. Nem az a lényege az átalányadózásnak, hogy havi szinten számolnak a bevétel utáni fizetendő adókkal, járulékokkal? Viszonylag azonos a keresetem havonta, így valamennyire számomra mégis tervezhető lenne a dolog.
3. Utolsó kérdésem a családi adókedvezménnyel kapcsolatban lenne, csak szja-ból tudom, hogy nem levonható, de ha átlépem az adómentes összeget, akkor az adókedvezmény teljes összege levonásra kerül az szja-ból és a járulékokból?

Válaszukat nagyon köszönöm, tudom még sok a bizonytalanság, de a könyvelő teljesen mást mond mindenben, mint ami az interneten elérhető információ, én pedig abszolút nem értek hozzá.
Üdvözlettel: Kovács Dóra

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Dóra!
Azt javaslom újra üljön le a könyvelőjével átbeszélni a dolgokat, mert lehetséges hogy elbeszélnek egymás mellett. Mi itt mondhatunk általánosságokat, de a konkrét vállalkozást a saját könyvelője ismeri a legjobban. Ha nem bízik a könyvelőjében keressen másikat, vagy keressen fel egy adótanácsadót, akivel átbeszélheti a konkrét esetet.

0 pont pont pont

Általánosságban is nagyon örültem volna legalább az első kérdésemre annyi válasznak, hogy Igen/Nem, mert ezt egyszerűen senki nem tudja kell-e az adómentes bevèteli határ alatt szja-t fizetni. Nem tudom ez még ennyire bizonytalan dolog-e, de egyszerűen erre senkitől nem kapok választ.
Köszönettel.

0 pont pont pont

Kedves Dóra!

Lehet, tényleg nincsenek egy hullámhosszon a könyvelőjével, vagy ő mondja rosszul, vagy Ön érti félre.

1. SZJA-t sem főállásúnak, sem mellékállásúnak nem kell fizetnie a 2 millió forint bevételi határig! Kérdés az is, hogy mi a tevékenysége, tényleg a gar. bérminimum után kell-e fizetnie a járulékokat.
2. Negyedévente kell majd a mentes határ után az SZJA-t fizetni, és semmi és senki nem tiltja, hogy havonta fizessen adóelőleget.
3. családi adó kedvezményt a mentes rész felett fizetendő SZJA-ból igénybe vehet természetesen!

Kérjen konzultációt, ha több helyről szeretne informálódni, vagy szeretné jobban megérteni, hogy mi lehet a gond. Ennél többet sajnos nem tudok, tudunk fórumon segíteni!

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ