Új átalányadózás

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy az új átalányadózásban a 40%-os költséghányad esetén azt az információt kaptam, hogy 2 millió forint számlázható, mivel 1,2M Ft az adómentes összeghatár. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha éves szinten elértem a 2M Ft bevételt, hogyan alakul a fizetendő adó összege? Nagyon zavaros az egész megmondom őszintén, két kiskorú gyermekre veszek igénybe adókedvezményt, a bevételem nem túl magas, nagyon bizonytalan vagyok hogyan fogja ez nekem megérni.
Válaszukat nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Linda!
Ez az adózás sajnos nem ilyen egyszerű, sokmindentől függ a válasz. A két legfontosabb:
Főállású vállalkozó, vagy rendelkezik heti min. 36 órás munkaviszonnyal? Ha főállású akkor legalább a minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat. Ha van "főállása" akkor valóban nincs fizetnivaló 1,2 millió forint jövedelemig.
A bevételei egyenletesen érkeznek, vagy esetleg van olyan hónap amikor nincs bevétel, máskor pedig jóval meghaladja a minimálbért?
Milyen tevékenységet folytat? A költségei nem érik el a bevétele 40%-át?
Azt nem igazán értem hogy mi az hogy 2 millió forint számlázható, hiszen az átalányadózás választásának határa 40%-os költséghányad esetén 24millió forint.
Az hogy valóban ez-e az Ön számára a legjobb választás azt egy könyvelővel vagy adótanácsadóval kellene átbeszélnie, mert még a fentieken túl is rengeteg kérdés felmerül, ami alapján tudunk Önnek tanácsot adni hogy mit válasszon.
Üdvözlettel
Antal Rita

0 pont pont pont

Kedves Rita!

Főállású vállalkozó vagyok, egészségügyben, házi ápolásban vagyok gyógytornász.
Rendszeres, egyenletes havi bevételeim vannak, 350-380 ezer forint körül havonta. Ami engem nagyon megzavart, hogy a könyvelőm a következőt írta: "Az adómentes jövedelem határ: 1.200.000Ft, ez azt jelenti, hogy 40%-os költséghányad esetén 2.000.000Ft-ot számlázhatnak ki éves szinten. Arányosítás nincs, ezért aki szeptembertől vált általányadózásra, ugyanez az összeg vonatkozik rá is." Egyszerűen nem értem mi ez a 2M Ft, ugye eddig a Katában 3M Ft volt adómentes egy cég felé számlázva, nem értem ez most hasonló-e vagy teljesen más? Annyit megbeszéltünk, hogy a befizetendő közterhekből lejön a két kiskorú gyermekemre az adókedvezmény, így 85ezer forintot kell havonta fizetnem a könyvelő szerint, csak nem értem mi után kell pluszban adózni, ha az éves bevételem elég fixen 4M forint körül mozog. Sajnos elég kevés tájékoztatást kaptam a saját könyvelőmtől, gondolom még vannak bizonytalanságok a témában, dehát, ha a könyvelő se biztos benne, akkor nem tudom ki, úgyhogy nagyon szépen köszönöm a válaszát és a segítségét!! Üdvözlettel: Linda

0 pont pont pont

Kérje meg a könyvelőjét, hogy PONTOSAN fogalmazzon, mert ez Önnek nem érthető, és egyébként tényleg félreérthető!
Arra nincs időnk, hogy mindenkinek egyesével leírjunk mindent, ezért kérem, hogy előbb könyvelőjével egyeztessen, és ha utána is bizonytalan, akkor kérjen más könyvelőtől vagy adótanácsadótól tanácsot, díjazás ellenében.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ